Džaferović: BiH je donijela sve potrebne odluke kad je u pitanju NATO (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je BiH donijela sve potrebne odluke kad je u pitanju integracijski proces u NATO te da se moraju poštovati usvojeni zakoni i donesene odluke.

– Usvojen je Zakon o odbrani, Predsjedništvo je podnijelo zahtjev za aktivaciju MAP-a, i ova zemlja i svi mi u njoj moramo poštovati usvojene zakone i donesene odluke – rekao je Džaferović i dodao da je kontinuitet pravnih propisa temeljni princip vladavine prava.

Naveo je da neko može imati drugačije mišljenje i drugačiju politiku, ali da mora poštovati postojeće odluke sve dok te njegove politike ne budu eventualno ozvaničene kroz nove zakone i nove odluke.

– Svako ko namjerava učestvovati u vlasti i dobiti mandat od Predsjedništva BiH mora imati jasan plan i program u kojem se naša vanjskopolitička opredjeljenja moraju poštovati, a to je evropski i NATO put – istakao je Džaferović.

Pojasnio je da je sada kandidat iz srpskog naroda na redu za mandatara Vijeća ministara BiH, a najsnažnija stranka iz RS-a trenutno je SNSD koji je već najavio i ime mandatara “protiv kojeg on nema ništa”.

Džaferović je naglasio da se ipak oko tog imena mora okupiti parlamentarna većina od najmanje 22 zastupnika koja mora imati jasan program na tragu stabilizacije prilika u zemlji, evropskog i NATO puta, te ekonomskih reformi.

Pročitajte...