Džaferović dobitnik Specijalnog priznanja Međunarodnog centra Nizami Ganjavi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dobitnik je Specijalnog priznanja koje dodjeljuje Međunarodni centar Nizami Ganjavi, organizacija sa sjedištem u Bakuu, koja djeluje na promociji multilateralizma i međukulturnog dijaloga na globalnom nivou.

Zbog uvjeta uzrokovanih pandemijom ceremonija je upriličena u online formatu, a generalni sekretar Međunarodnog centra Nizami Ganjavi dr. Rovshan Muradov naglasio je kontinuiranu podršku Džaferovića misiji Centra, kao i njegovu istaknutu ulogu u promociji mira, pravde i multilateralizma u okvirima Ujedinjenih nacija, te stalnu podršku koju pruža Azerbejdžanu.

Član Predsjedništva BiH je kazao da nagrade imaju veliki društveni značaj kada skreću pažnju na važne teme, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

– Upravo takva je ova nagrada, jer ona nije samo priznanje pojedincima, već i platforma za razgovor o značajnim temama našeg historijskog trenutka. Međunarodni centar Nizami Gandžavi je svojim aktivnostima izgradio prepoznatljivu platformu za promoviranje ideja multilateralne saradnje, međunarodnog poretka zasnovanog na općeprihvaćenim pravilima, te konstruktivnog dijaloga i razmjene između civilizacija i kultura – kazao je Džaferović.

Dodao je da je partnerstvo s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i Međunarodnim centrom Nizami Gandjavi imalo izuzetno pozitivan efekat za unapređenje veza i saradnje, što stvara nove vrijednosti i izuzetno snažne razvojne potencijale za budućnost.

Iz Međunarodnog centra Nizami Ganjavi je istaknuto da su raniji dobitnici ovog priznanja istaknuti lideri – Margaret Thatcher, Bill Clinton, John McCain, Sulejman Demirel, jordanski kralj Abdulah II, Henry Kissinger, švedska kraljica Silvija i drugi.

Na online ceremoniji dodjele su učestvovali bivši predsjednik Latvije Valdis Zatlers, bivši predsjednik Albanije Bujar Nishani, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednica Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku Susan Elliot, bivši generalni direktor ISESCO-a Abdulaziz Altwaijri te predstavnici sekretarijata Međunarodnog centra Nizami Ganjavi.

Pročitajte...