Džaferović: I danas se borimo za princip ravnopravnosti svih naroda (VIDEO)

Brojne delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini položile su danas, povodom Dana državnosti, cvijeće na spomen-obilježje kod Vječne vatre.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon polaganja cvijeća, čestitao je svim građanima jedan od najvećih praznika u BiH.

Džaferović je u izjavi novinarima kazao da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, dan kada je na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu obnovljena i potvrđena državnost BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet te proklamirana ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

– I danas se borimo za princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji zemlje. Postoje područja u BiH gdje su ljudi obespravljeni, posebno povratnici, ugrožavaju se njihova prava. Na nama je da tu diskriminaciju uklonimo i da konačno imamo BiH u kojoj će svakom čovjeku biti komotno i u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan. Političari imaju posebnu odgovornost u realizaciji ovog cilja i moraju se suzdržavati od zapaljivih izjava – kazao je Džaferović.

Član Predsjednštva BiH osvrnuo se i na izjave političara iz Republike Srpske u kojoj je navedeno da je “BiH zajednička, a da je Republika Srpska samo srpska”

– To prije svega nije tačna izjava, to je lažna izjava. To je duboko anticivlizacijska izjava, koja opravdava postojeću diskriminaciju povratnicima u bh. entitet RS i koja je podstiče. Neka se kane takvih izjava, jer to ne može biti put kojim kojim će ići ova zemlja. BiH može ići samo putem osiguranja ravnopravnosti za sve njene ljude, jer to je civilizacijski put. Ovo što smo čuli je anticivilizaijski put i to ne može pobijediti. Moja poruka svim tim retogradnim političkim snagama, da će cjelovita i demokratska BiH, država revnopravnih naroda i građana u konačnici pobijediti. Mi se nikada nećemo odreći toga cilja. Bićemo uporni i strpljivi u borbi za realizciju tog cilja, jer to je duboko civilizacijski put i opredjeljenje – kazao je Džaferović.

Nakon polaganja cvijeća kod Vječne vatre, delegacije na šehidskom mezarju na Kovačima također odaju počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, nakon čega će obići spomen- obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva te spomen-park “Vraca”.

Pročitajte...