Džaferović- Koč: Migrantska kriza globalni problem, blokade i ucjene neprihvatljive

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je veleposlanika Republike Turske Halduna Koča, a razgovarano je o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i blokadi državnih institucija.

Član Predsjedništva BiH Džaferović ponovio je stav da su blokade i ucjene neprihvatljive. Izrazio je očekivanje da će članice Vijeća za provedbu mira, među kojima je i Turska, poduzeti konkretne korake i predvodnicima politike koja je izazvala posljednju krizu jasno staviti do znanja da to nije prihvatljiv model ponašanja.

Veleposlanik Koč informirao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o posljednjim događajima u sirijskom Idlibu, okolnostima pod kojima je ubijeno 36 turskih vojnika, kao i stavovima Republike Turske koji se tiču stabilnosti ove regije. Turski veleposlanik je prenio i stavove koji se odnose na humanitarnu i migrantsku krizu.

– Zajednički je ocijenjeno da je migrantska kriza globalni problem, da to treba biti pitanje kojim će se baviti Europska unija, sve države Europe, te da Republika Turska u tom smislu zaslužuje jasnu i konkretnu potporu – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Džaferović izrazio je sućut predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu, zbog pogibije 36 vojnika.