Džaferović: Potrebno je zaustaviti negativne tendencije

Potrebno je zaustaviti negativne tendencije u BiH, da joj se pomogne da što prije postane članica Evropske unije i NATO saveza, izjavio je za televiziju N1 zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, komentirajući pozive za organizaciju “Daytona II”.

Naime, kongresmen američke savezne države Ohio Michael Turner obratio se prije tri dana u Kongresu i izrazio bojazan da je mir uspostavljen Daytonskim sporazumom u opasnosti. On je pozvao državnog sekretara Rexa Tillersona, potičući ga da bude domaćin “Daytona II”.

Imajući u vidu da inicijativa dolazi od američkog senatora koji je u vrijeme potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma bio gradonačelnik tog grada, Džaferović cijeni da je to prije svega prijateljska inicijativa i misli da može biti ozbiljna incijativa.

– BiH po Daytonskom mirovnom sporazumu može funkcionirati ukoliko međunarodna zajednica izvršava svoju obavezu koja je propisana Sporazumom. BiH je bila uspješna i išla svojim reformskim putem sve dotle dok je međunarodna zajednoica postupala po Aneksu 10 Daytonskog sporazuma. To je bilo do 2006. godine i do tada su obavljene brojne reforme. Od 2006. godine popušta uloga međunarodne zajednice u BiH. Međunarodna zajednica ne vrši svoju ulogu kakva je propisana Daytonskim sporazumom. Taj prostor su iskoristile antibosanske političke snage koje su digle glavu i od tada pa do danas sve su češći zahtjevi za secesijom, zagovaranja pa i praktični potezi kojima se vrijeđa suverenitet BiH, upućuju prijetnje teritorijalnom integritetu BiH – kazao je Džaferović za N1.

On je izjavio da je vrijeme da međunarodna zajednica konačno shvati da treba da izvrši svoju ulogu po Daytonskom mirovnom sporazumu.

– Ukoliko se ovako nastavi, BiH će opstati, naravno, niko je neće moći razbiti, ali može doći u pitanje mir i stabilnost. Međunarodnoj zajednici ne treba veliki napor da se ta negativna tendencija u kojem BiH u ovom trenutku živi zaustavi. Ja tu inicijativu razumijem prije svega na taj način. Potrebno je zaustaviti negativne tendencije u BiH, da joj se pomogne da što prije postane članica EU i NATO saveza – kazao je Džaferović.

Pročitajte...