Džaferović: Vijeće ministara sutra će proglasiti stanje prirodne nesreće na nivou BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je danas da su svi autoriteti nivoa vlasti iz cijele BiH bili na sjednici Predsjedništva, a povodom pandemije koronavirusa.

– Informirani smo o stanju i mjerama koje se poduzimaju i mi kao kolektivni šef države smo dali svoje sugestije i prijedloge i kazali šta ćemo raditi u okviru svojih ustavnih nadležnosti – kazao je Džaferović.

Poručio je građanima u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju preporuka nadležnih institucija koje upravljaju ovom krizom.

– Poštujte savjete i sugestije koji se daju. To je bitno i toga treba biti svjestan svaki građanin ove zemlje – poručio je.

Džaferović se, također, obratio i našim građanima koji žive izvan BiH, a koji imaju boravište u drugim zemljama, posebno onima koje su pogođene pandemijom, da ne dolaze u BiH dok traje kriza. 

– Ne izlažite ni sebe, a ni građane BiH bilo kakvim procedurama – kazao je.

Naglasio je da su entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta proglasile stanje prirodne i druge nesreće u BiH te dodao da očekuje da isto uradi i Vijeće ministara.

– Danas je kazano da će to biti urađeno na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara. To u osnovi mijenja mnogo toga, daje nam da se nosimo bolje s krizom. Ono što je nadležnost Predsjedništva, a to je pitanje komandovanja Oružanim snagama BiH, i podržali smo da se prije svega ograniči broj graničnih prijelaza preko kojih će prelaziti ljudi i roba. Istovremeno, zatražili smo da se postojeći broj graničnih prijelaza reducira i to će biti urađeno jer je potrebno da život može funkcionirati i da damo bolje odgovore pred izazovima kada je u pitanju pandemija koronavirusa – kazao je Džaferović.

Istaknuo je da je podržao da se na graničnim prijelazima uspostave karantini.

– Spremni smo da damo naredbu da oprema i Oružane snage budu stavljene na snagu u toj funkciji. Vodili smo računa o ekonomiji u BiH od udara koji će neminovno doći. Tražimo od svih nivoa vlasti da učine sve što mogu kako bi se što je moguće više ublažile negativne posljedice koje će biti u Bosni i Hercegovini – zaključio je Džaferović. 

Pročitajte...