Edukativni program Moja BiH – moje naslijeđe 2017.

Edukativni program “Moja BiH, moje naslijeđe”, koji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH provodi od 2006. godine podržan je prvi put programom Democracy Commission Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Aktivnosti programa su podržane iznosom od 20 000 $, a njihovo provođenje je planirano u 2017. godini. Cilj edukativnog programa je podizanje svijesti o zaštiti naslijeđa, njegovoj slojevitost i značaju. Program će biti proveden kroz interaktivna predavanja, takmičenje i kamp Moja BiH, moje naslijeđe. Projekat se provodi u jedanaest bosanskohercegovačkih osnovnih škola s područja Prozora, Drvara, Brčkog, Zenice i Tuzle.

Stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika su u martu 2017. godine posjetili “Drugu” i “Treću osnovnu školu” iz Brčkog, osnovnu školu “Sveti Franjo“, “Mejdan“ i “Bukinje“ iz Tuzle, zeničke osnovne škole “Ćamil Sijarić“ i “Meša Selimović“, te osnovne škole “Marko Marulić”, “Šćipe”, “Alija Isaković” iz Prozora i osnovnu školu “Drvar” iz Drvara. Ovom prilikom održali su predavanja na temu “Moja BiH, moje naslijeđe“. Ovi susreti bili su prilika za poziv na konkurs za prijavu likovnih, literarnih, maketarskih radova, fotografija i videa na temu “Moja BiH, moje naslijeđe”, koji ostaje otvoren do 31. aprila 2017. godine.

Novitet među aktivnostima projekta je kamp “Moja BiH, moje naslijeđe“ koji će se održati, 8., 9. i 10. maja u Sarajevu. U kampu će učestvovati sedamdesetsedam učenika i nastavnika iz gradova koji su obuhvaćeni ovogodišnjim ciklusom projekta.
Edukacijski program Komisije / Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je program koji je usmjeren na stjecanje osnovnih znanja o kulturnome naslijeđu i njegovoj zaštiti. Osnovni cilj ovoga programa je podizanje svijesti mladih o vrijednosti i očuvanju kulturnoga naslijeđa, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Pročitajte...