EHF zaprijetio suspenzijom Rukometnog saveza BiH

Predsjednik Evropske rukometne federacije (EHF)  Michael Wiederer je uputio oštro pismo  Olimpijskom komitetu BiH i Ministarstvu civilnih poslova zbog teške situacije u Rukometnom savezu Bosne i Herecegovine (RSBiH).

Iz EHF-a je zaprijećeno je da će RSBiH biti suspendovan ukoliko do kraja ovog mjeseca ne budu pokrenute aktivnosti na riješavanju brojnih problema u kojim se duže  vrijeme nalazi savez.  Krovna kuća evropskog rukometa pozvala je nadležne sportske i državne institucije da se uključe i pomognu “kako bi se izbjegla ozbiljna šteta prema rukometu u BiH i reputaciji RSBiH u svijetu sporta”.

U pismu se navodi da pod sadašnjim uvjetima, niti jedan tim iz BiH ne može učestvovati u EHF takmičenjima ove sezone, niti reprezentacija može učestvovati u kvalifikacijama za EURO 2020.

– Upravni odbor EHF će morati suspendirati BiH na narednoj sjednici sredinom septembra što će imati posljedice za sve predstavnike na tehničkom i takmičarskom nivou, uključujući i individualce na funkcijama. EHF očekuje jasan stav do 20. augusta. EHF će paralelno ovom pismu upoznati i IHF u vezi sa situacijom, kao i sve one koji su bili imenovani kao odogovorna lica u prethodnom periodu – navodi se u pismu EHF-a.