Ekipe Doma zdravlja Kalesija, vatrogasci i volonteri CK učestvuju u NATO vježbi u TK

U periodu od 24. do 29.septembra na teritoriji Tuzlanskog kantona, tačnije u općinama Živinice, Lukavac i gradu Tuzli bit će izvedena NATO EADRCC terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017”.

Tim povodom danas su u Kalesiji boravili izvršni direktor vježbe Samir Huseinbašić inače šef odsjeka za strukturu i obuku Ministarstva sigurnosti BiH sa saradnicima i savjetnik premijera Tuzlanskog kantona za zaštitu i spašavanje Zdenko Tadić, koji su se sastali sa šefom u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazimom Halilovićem, direktorom Doma zdravlja Kalesija Muhamedom Osmanovićem, sekretarom Crvenog križa Safetom Šahmanovićem i komandirom u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Fikretom Križevcem.

Iako se pomenuta vježba neće održavati na teritoriji naše općine, ipak pripadnici PVJ Kalesija, medicinari i ljekari Doma zdravlja i Crveni križ će imati svoje učešće zajedno sa međunarodnim sanagama za spašavanje koje će biti raspoređene na određenim lokacijama.

U ovoj vježbi prema riječima direktora Samira Huseinbašića učešće će imati oko 1.300 osoba iz BiH i 30 država svijeta – iz država članica NATO-a, država partnerskih inicijativa NATO-a i drugih država i međunarodnih organizacija koje se prijave za učešće u vježbi.

Zdenko Tadić savjetnik premijera Tuzlanskog kantona iz oblasti spašavanja i zaštite prisutne je upoznao sa akcijom, odnosno sa onim što ih očekuje na lokalitetima gdje budu raspoređeni.

Pripadnici PVJ Kalesija i članovi medicinskog osoblja Doma zdravlja Kalesija imat će priliku da pokažu znanje i stručnost kada je u pitanju zaštita i spašavanje u slučaju zemljotresa, dok će volonteri Crvenog križa biti raspoređeni na vježbe u Živinicama gdje će biti spašavanje u slučaju minskih nesreća.

Pored zemljotresa i minskih nesreća, bit će prikazana i vježba spašavanja u poplavama i hemijsko-biloškom incidentu.

Hazim Halilović šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu kazao je prisutnim da Kalesija stoji na raspolaganju u bilo kojim segmentima pomoći te da će mu biti drago da ekipe iz naše općine budu dio ovako velike vježbe.

On se zahvalio i predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH na ukazanom povjerenju da kalesijski vatrogasci, ali i medicinari i volonteri CK pokažu znanje koje imaju i koje znaju da primjene na terenu.

U narednim danima ekipe će se pripremati za NATO vježbu, a prema riječima prisutnih ova vježba je obraz Bosne i Hercegovine i njena “ulaznica” da se pokaže znanje i spremnost naših snaga da brzo i efikasno reaguju u slučaju nesreća.

Pročitajte...