Eko-zeleni obilježili Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša

Ekološki savez „Eko zeleni“ TK organizovao je okrugli sto u povodu „Međunarodnog dan obrazovanja o zaštiti okoliša“. Održano je stručno predavanje pod nazivom „Ekološka etika“, predstavljen programa rada Saveza za 2020. godinu, te doneseni zaključci vezani za ekološke inovacije i unaprjeđenje zaštite okoliša. Kreiranje svijesti među ljudima, a posebno kod nosilaca vlasti, kao i potreba za inovativnim učešćem u očuvanju i zaštiti okoline cilj je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja o zaštiti okoliša. Jedan od zaključaka okruglog stola je da 2020. godina bude proglašena Godinom obrazovanja o okolišu, od predškolskih ustanova do fakulteta. Naglašeno je i da mediji imaju važnu ulogu u njegovom provođenju.
O ekološkoj etici govorili su eminentni stručnjaci iz ove oblasti. Jedna od tema bila je odlaganja otpada iz domaćinstava.
Obrazovanja o zaštiti okoliša nam nedostaje, ali i kulture življenja, zaključeno je ovom prilikom. Studenti, učesnici okruglog stola su stajališta da živimo i zagađenoj zajednici koja je rezultat naše vlastite neodgovornosti.
Da bismo postali svjesni potrebe o smanjenju onečišćenja okoliša, potrebno je da imamo razvijenu ekološku svijest.. Zato je neophodno postaviti kabine za odlaganje otpada pred svaku zgradu, promovisati „zelenog nastavnika“, učiniti sve da ekološki odgoj postane didaktički fenomen, da vlade kreiraju evropske okolinske politike, neki su od zaključaka koji su doneseni na ovom skupu.