Ekonomski analitičari: Spas od divljanja cijena leži u boljoj opskrbljenosti robnim rezervama

U Bosni i Hercegovini je u septembru, na godišnjem nivou, zabilježen rast potrošačkih cijena cijena od 3 odsto. Najviše je poskupila hrana i bezalkoholni napici za 5,1 posto. Povećane su i cijene prevoza za 9,2 odsto.  Potrošačke cijene u septembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,8 posto. Značajna su poskupljenja svih berzanskih proizvoda posebno ulja i piletine, zbog poskupljenja uljarice i stočne hrane za piliće. Ekonomski analitičari su mišljenja kako se trenutno suočavamo sa krizom uzrokovanom visokim troškovima transporta kao i porastom potražnje na globalnom tržištu i energetskom krizom. „Nije došlo do značajnijeg rasta marži. Kod nekih trgovaca je evidentirano da su iste spuštali kako bi se održala finalna cijena proizvoda već je došlo do drastičnog rasta inputa, faktora proizvodnje odnosno cijene istih. Na to ne možemo utjecati“, ističe Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Federacija je početkom ove godine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži na 17 egzistencijalnih proizvoda u procentualnom nivou zatečena sa posljednjim danom prošle godine. Odluka ovakve vrste jedina je propisana na nivou Federacije. Oba entiteta primjenjuju Odluku o propisivanju mjera neposredne kontole cijena nafte i naftnih derivata gdje je utvrđena maksimalna visina marže. „Tom Odlukom privrednim društvima koja se bave trgovinom naftnih derivata na veliko propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru. Privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 25 fenfinga po litru“, rekao je Goran Mirašćić, savjetnik premijera FBiH. Pomenuta Odluka je na snazi od 3. aprila ove godine.

Čavalić je s druge strane mišljenja kako pomenuta Odluka o ograničavanju marži nije dala rezultate. „Od početka godine poslodavci je ignoriraju kao takvu i nije se pokazala funkcionalnom. I u susjednoj Hrvatskoj na naftu i naftne derivate samo kratkoročno možete provoditi tu politiku. Mislim da bi bilo bolje da imamo funkcionalni sitem robnih rezervi “.

S obzirom da ne raspolaženo dovoljnim količinama namirnica u sistemu robnih rezervi teško se može utjecati na promjenu cijena na tržištu. „Robne rezerve sada se moraju uključiti. Sada je pravo vrijeme da kao aktivni igrači na tržištu kupuju osnovne životne namirnice kada imaju nisku cijenu i oni imaju budžetska sredstva na raspolaganju da to rade, a distribuirati ih socijalno ugroženim građanima kada su cijene visoke.To treba da bude cilj naše socio-ekonomske politike da u valu poksupljenja i očekuje se više na zimu zaštitimo one vkoji su najugroženiji“,mišljenja je Čavalić.

Oporavak od ove krize predviđa se tek na proljeće naredne godine. Jedini način da se u godinama koje dolaze ovakvo stanje laše prevaziđe je jačanje otpornosti ekonomije posebno u poljoprivrednom sektoru.

TO: Goran Mirašćić, savjetnik premijera FBiH

5:46…6:07„Da mi proizvodimo što više namirnica koje su nam neophodne u ishrani. Mi sad skoro 70% namirnica uvozimo. Povećati naše kapacitete da zatvorimo krug od osnovne proizvodnje pa dok ne dođe prehrane dok ne dođemo do krajnjeg korisnika da sev sami radimo  u određenom segmentu“.

Miraščić je mišljenja da bilo kakva kontrola u smislu propisivanja Odluke o neposrednoj kontroli cijena treba biti usaglašena na teritoriji cijele BiH.„Ono što se može desiti ukoliko jedan od entiteta propiše neku vrtsu kontole možemo imati odliv prema drugom entitetu ili ako se pribjegne još jednom mehanizmu koji postoji u Zakonu o kontoli cijena, a to je mehanizam zamrzavanja ili ogranučavanja gornjeg nivoa cijena. To je jako opasan mehanizam  i on se primjenjuje u vanrednim okolnostima kada je proglašeno vanredno stanje“, rekao je Goran Mirašćić, savjetnik premijera FBiH.

Bilo kakvo narušavanje slobodnog tržišta, mišljenja je Miraščić, dovodi u pitanje pozitivan ishod jer bi se radilo o vještačkoj intervenciji.

Pročitajte...