Ekspoze premijera TK, prioriteti rada Vlade TK

Uz jačanje zdravstvenog sektora odnosno, posvećenosti borbi protiv covida-a 19, podršku privrednim aktivnostima , nova kantonalna vlada na čelu s premijerom će se zalagati i za druge bitne životne oblasti, kako na kantonalnom tako i na lokalnom nivou – ističe premijer TK:

„ naša privreeda zavisi od toga šta će se dešavati iz vana, ono što ćemo imati kao glavne ishode dakle ono u čemu ćemo mi znati da li uspijevamo su zaposlenost ili likvidnost, to su dva glavna kriteriuma, praćenjem tih kriteriuma se izvlače odgovarajući programi i tu jedan čitav set programa od programa zadržavanja broja zaposlenih tu ćemo sljediti praksu koja je već postojala dakle to su zakoni o subvencioniranju.  

“zatim se tu čitav niz projekata programa mijera subvencioniranja i poticaja od zakona o subvencioniranju od regresiranja kamata za poljoprivrednu proizvodnju od posticaja domaće proizvodnje, pa domaće poljoprivredne proizvodnje, turizma dakle svih onih sektora koji podržavaju razvoj“.

 Najvećim udarom pandemije  pogođeno je zdravstvo, zdravsteni radnici su već iscrpljeni. Novi premijer ima plan kako poboljšati, ali i olakšati ovu situaciju, kako bi bilo bolje i građanima, ali i zdravstvenim radnicima.

 „ zdravstvo je prenapregnuto, najveći udar trpi UKC i tu mislimo da radimo nekoliko stvari, da prosirimo kapacitete UKC za prihvat, za liječenje ljudi oboljelih, onih koji se pregledaju, rasteretit ćemo UKC možda s dodatnim proširenjem kapaciteta u opštoj bolnici Gračanica, tamo je moguće da srednji nivo triaža liječenja od covid – 19 riješimo tu srednju sliku“. 

„ naš pristup jeste zdravstvo za svakog građanina TK dakle jako nam je bitno ta briga i taj osjećaj građana da neko misli na njih“.

 U okviru obrazovanja nova vlada TK na čelu s premijerom  će se zalagati da se poboljša obrazovanje na svim nivoima, za uvođenje digitalizacije ,  širenje osnove za naučno istraživačke radove i za prohodnost mladih profesora ali i asistenata. Neće biti zaboravljeni ni pripadnici boračke populacije, povratnici, socijalne kategorije čiji nivo prava će barem nastojati održati na postojećem nivou.