eMPIRICA i STEM akademija organizovali Sat kodiranja u Tuzli

Širimo znanje – programiranje nije bauk!

U okviru globalnog edukativnog događaja „Sat kodiranja“ (Hour of Code – HoC) Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA i STEM akademija organizovale su niz edukativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola iz Tuzle.

Sedamdeset učenika Gimnazije „Ismet Mujezinović“, Behram-begove medrese, Katoličkog školskog centra „Sveti Granjo“ i OŠ „Brčanska Malta“ otvorili su juče Sat kodiranja učešćem u radionici programiranja korištenjem Scratch i ScratchJr programskih jezika. U veseloj i radnoj atmosferi učenici su isprogramirali svoju prvu računarsku igricu i osvojili međunarodni HoC certifikat. Radionicu su vodili STEM edukatori i asistenti Visoke škole eMPIRICA.

Živimo u svijetu u kom smo okruženi tehnologijama. Znamo da, bez obzira na polje u kojem se naši mladi odluče obrazovati, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologije funkcionišu. Svjetski ekonomski forum je digitalnu pismenost svrstao među šest osnovnih pismenosti, a mnoge globalne edukativne inicijative su usmjerene na osposobljavanje djece za digitalno doba – stvaranje nove generacije digitalnih kreatora.

Posljednjih šest godina Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA je partner, a unazad tri godine i STEM akademija, u organizaciji Sata kodiranja za područje Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, gdje su do sada besplatno educirali oko 1200 učenika osnovnih i srednjih škola u programiranju.

Pročitajte...