Tako je prema informacijama na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva zdravstva (covid-19.ba) 1.651 osoba (41,42 posto) u dobi od 20 do 44 godine zaražena. Čak 75 posto pozitivnih na COVID-19 je u dobi do 64 godine.

– Na početku pandemije najugroženiji su bili stariji. U međuvremenu su ukinute restriktivne mjere, a to se jednostavno moralo učiniti. Nemamo izbora, moramo se naučiti živjeti na drugi način. Mladoj generaciji je očigledno bilo dosadilo zatvaranje i sada su se opustili. Ne poštuju mjere, uvijek se pri pozdravljanju grle, ljube, najčešće bez maske. I zato se ne treba čuditi porastu zaraženih u mlađoj populaciji. Kod njih često ima zaraženih, a da nemaju simptome. To je veoma opasno jer se tako zaraza nekontrolisano širi. Imamo lokalnu transmisiju, ne znamo odakle je neko pokupio virus – kaže epidemiologinja Alma Bungur, članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Bungur: Imamo lokalnu transmisiju, ne znamo odakle je neko pokupio virus

Kada su u pitanju dobne skupine zaraženih u FBiH, tu je odnos pola-pola. Međutim, kada su pitanju umrli, skoro dvije trećine su muškarci (64 posto – 59 osoba), dok je u ženskoj populaciji znatno manje (35.96 posto – 33 osobe).

– Ne mislim da je to slučajno. Što se tiče zaraženosti, žene imaju istu ulogu u društvu, jednako su opterećene, samim tim i izložene zarazi. Kad govorimo o većem broju umrlih u muškoj populaciji, medicina ima objašnjenje za to. Recimo, uvijek će nakon rođenja ženska beba prije preživjeti riziko faktore od muške. Tu se radi o hormonskim procesima kod žena kojih nemaju muškarci. Također, kod muškaraca je u pravilu izraženiji komorbiditet, znači imaju pridružena oboljenja uz glavnu bolest u značajnijoj mjeri od žena – objašnjava Bungur.

(RTVTK/FAKTOR)