Erdogan na prijemu Stoltenberga: NATO saveznici da pokažu konkretnu solidarnost s Turskom

– Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari primio prvog čovjeka NATO-a Stoltenberga, a iz Direkcije za komunikacije saopćeno je da je na sastanku razgovarano o nizu regionalnh i globalnih tema

ANKARA (AA) Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na današnjem sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom izjavio je da Turska podržava inicijativu koju je NATO pokrenuo s ciljem smanjenja rizika i prevencije nesreća između vojnih elemenata Turske i Grčke, javlja Anadu Agency (AA).

Erdogan je danas u Predsjedničkoj palati u Ankari primio prvog čovjeka NATO-a Stoltenberga, a iz Direkcije za komunikacije saopćeno je da je na sastanku razgovarano o nizu regionalnh tema, uključujući situacije na istoku Mediterana te u Siriji i Libiji.

“Predsjednik Erdogan je sekretaru Stoltenbergu kazao da saveznici u NATO trebaju pokazati konkretnu solidarnost s Turskom“, navodi se u saopćenju.

Dodao je da je Turska jedina članica NATO-a koja je zauzela odlučan stav i pomogla u procesu obnove ravnoteže snaga u Libiji i da jedina vodi borbu s migrantskom i izbjegličkom krizom zarad sigurnosti cijele regije i Evrope.

Iz Direkcije pri Uredu turskog predsjednika također su naveli da je Erdogan informirao Stoltenberga kako neke članice NATO-a sarađuju s terorističkom organizacijom YPG/PKK.

Erdogan je Stoltenbergu kazao i da je solidarnost među saveznicima NATO-a ugrožena zbog činjenice da neke članice tog saveza pružaju utočište i štite teroriste FETO-a koji su u julu 2016. godine pokušali izvesti vojni udar u Turskoj.