– Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji – kazao je Erdogan u obraćanju javnosti koje je ranije najavljeno.

Poručio je kako će Turska već 2023. godine početi koristiti plin iz Crnog mora.

– Naš brod za sondažna istraživanja Fatih otkrio je rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom bušenja započetih 20. jula 2020. godine – dodao je Erdogan, napominjući da je energija vrlo ključan segment razvoja svake zemlje.

– Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti. Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu – rekao je turski predsjednik.

Naglasio je da sondažna i seizmička istraživanja koja vrši Turska ni u najmanjoj mjeri ne ovise o stranim elementima.

– Odlučni smo da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje. Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja – kazao je Erdogan.

Istakao je također kako iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa.

– Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima – rekao je predsjednik Turske.

Poručio je kako će njegova zemlja nastaviti sa istraživanjima sve dok ne postane država izvoznik energije.

– Za nas nema zaustavljanja i odmaranja dok ne postanemo neto izvoznik energije – kazao je Erdogan.