Erdogan: Uređenje BiH je njeno unutarnje pitanje

– Situacija u Bosni i Hercegovini je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Trenutna struktura i uređenje Bosne i Hercegovine je njeno unutarnje pitanje. Trilateralni mehanizam, najprije sastanak ministara vanjskih poslova, a zatim lidera triju država je s ciljem da damo pozitivan doprinos. Međutim, govoriti u ovom trenutku biće ovako ili onako ili nešto prognozirati u vezi sa nekim budućim koracima, mislim da nije ispravno, rekao je Erdogan nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je uređenje i struktura Bosne i Hercegovine unutarnje pitanje te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

„Situacija u Bosni i Hercegovini je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Trenutna struktura i uređenje Bosne i Hercegovine je njeno unutarnje pitanje. Trilateralni mehanizam, najprije sastanak ministara vanjskih poslova, a zatim lidera triju država je s ciljem da damo pozitivan doprinos. Međutim, govoriti u ovom trenutku biće ovako ili onako ili nešto prognozirati u vezi sa nekim budućim koracima, mislim da nije ispravno“, rekao je Erdogan nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Predsjednik Turske Erdogan je izjavio da će trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biti održan tokom narednog mjeseca, a nakon tog sastanka uslijediće i samit lidera triju zemalja.

Istakao je da je tokom susreta sa hrvatskom predsjednicom bilo riječi i o pitanju borbe protiv terorizma.

“Sa predsjednicom Hrvatske sam naširoko razgovarao i o pitanju borbe protiv terorizma. U tom smislu, uz podršku naših prijatelja, uključujući i Hrvatsku, nastavit ćemo aktivnosti kako bi bio uništen korijen terorističke organizacije FETO na prostoru Balkana. Izražavam joj zahvalnost u tom smislu”, kazao je Erdogan.

Dodao je i kako je postignuta saglasnost o dodatnom jačanju saradnje između dvije zemlje.

“Složilo smo u pogledu dodatnog jačanja saradnje između Turske i Hrvatske”, kazao je Erdogan.

Istakao je da je tokom sastanka sa predsjednicom Hrvatske razgovarano i o bilateralnim odnosima na polju ekonomije, trgovine, kulture i politike kao i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući Siriju i Irak.

Grabar-Kitarović izjavila je da je njena posjeta Ankari bila vrlo korisna i konstruktivna.

“Dvije zemlje nemaju nikakvih međusobnih problema, ali naravno da naše odnose možemo dodatno ojačati”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da je trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Turske moguće povećati na milijardu dolara. Dodala je i kako je njena zemlja spremna pružiti svaku podršku susjednoj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Inače, Kolinda Grabar Kitarović je boravila u jednodnevnoj posjeti Ankari. Današnji sastanak Grabar-Kitarović i Erdogana je drugi po redu u manje od dvije godine.

Pročitajte...