EU, Ambasada SAD-a i OSCE prepoznali i pohvalili trud i aktivnosti Vlade TK

Vlada Tuzlanskog kantona brojnim je aktivnostima, realiziranim u proteklom periodu potvrdila svoju opredijeljenost ka borbi protiv korupcije i povećanju stepena transparentnosti rada javne uprave. Takvo djelovanje prepoznale su delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i OSCE u BiH. Dijelove teksta pisma pohvale koje je stiglo na adresu premijera Kadrije Hodžića i predsjednika Skupštine TK Slađana Ilića prenosimo u nastavku teksta.
“Želimo da pohvalimo Vašu Vladu za dosadašnje napore u borbi protiv korupcije i na izradi nacrta Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija. Konstatujemo da je ovo jedan od prvih prioriteta za Vladu Tuzlanskog kantona. Značajna unapređenja u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije su ključna za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine. To također predstavlja i dio obaveza koje proizlaze iz članstva BiH u Vijeću Evrope i OSCE-u. Učinkovita prevencija korupcije u javnom sektoru jedan je od ključnih instrumenata za borbu protiv sveprisutne korupcije u cijeloj BiH i adekvatan odgovor na zabrinutost građana.

Stoga pozdravljamo nedavno usvajanje Uredbe o uspostavljanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Jedan od najvažnijih zadataka Ureda za borbu protiv korupcije će biti prikupljanje, obrada i provjera izjava o imovini nosilaca javnih funkcija, a usvajanje zakona o prijavi imovine predstavlja pravni temelj za provođenje ovih osnovnih aktivnosti Ureda. S obzirom na navedeno, naše misije su intenzivno sarađivale sa Ministarstvom pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona na izradi nacrta zakona u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ali i domaćim zakonodavstvom u BiH”, navodi se pismu te dodaje da imovinsko stanje nosilaca javnih funkcija predstavlja legitiman javni interes, a robustan sistem prijave i provjere imovine učinkovit alat za otkrivanje korumpiranih službenika, neobjašnjivog bogatstva i sprečavanje koruptivnih aktivnosti nosilaca javnih funkcija. Sistem će takođe ojačati integritet nosilaca javnih funkcija i povjerenje javnosti u javne institucije i dužnosnike.
“Uvjereni smo da nacrt zakona o prijavi imovine koji je pripremilo Ministarstvo pravosuđa i uprave ispunjava sve potrebne pretpostavke da Tuzlanski kanton započne provjeru imovine nosilaca javnih funkcija i pokaže političku volju za borbu protiv korupcije. Podržavamo nacrt Zakona kako je trenutno napisan i smatramo da ispunjava i evropske i međunarodne standarde, kao i da je u skladu sa domaćim zakonodavstvom”, stoji u Pismu, te se upućuju i riječi ohrabrenja nadležnima u Tuzlanskom kantonu da bez odlaganja razmotre usvajanje ovog zakona.
“Naše misije su opredijeljene za nastavak saradnje sa Vladom Tuzlanskog kantona na usvajanju i provedbi ovog važnog zakona i pružanju podrške radu Ureda za borbu protiv korupcije”, zaključuje se u pismu kojeg potpisuju šefica Odjela za vladavinu prava pri delegaciji EU u BiH Margriet Prins, v.d. zamjenika šefa misije u ambasadi SAD-a u BiH Catherine McGeary i zamjenik šefa misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanidi.

Pročitajte...