EU for You: Studenti prave kampanje o važnosti puta ka Europskoj Uniji

U okviru projekta za mlade, simboličnog naziva „EU for You „ kojeg organizuje ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u Tuzli je na Ekonomskom fakultetu održan Info dan. Studentima se obratio šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigermark koji je govorio o izazovima sa kojima se susreću naša zemlja ali i sama Unija. Inače, putem projekta „EU for You“ studenti sa 14 fakulteta iz BiH će raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama. Univerzitet u Tuzli predstavljaju dva tima, sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Projekat „EU for You“ otvoren je info-danima na 8 Javnih Univerziteta u BiH. Na ovaj način studenti će biti angažovani na promociji pitanja od značaja za proces europskih integracija. Jedan od ovogodišnjih učesnika, u projekat se uključio zbog nezadovoljstva stanjem u državi.

  • Želim to da promijenim. Da pokušam promijeniti situaciju. Da se pokrene neka promjena i da krenemo prema Europskoj Uniji, rekao nam je Miroslav Vovna, student Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Studenti tuzlanskog Univerziteta su prošle godine također učestvovali u ovom projektu, promovišući reformsku agendu.

  • Nas osmero je učestvovalo na projektu koji je imao ogroman uticaj, ne samo na sve građane BiH nego na svve mlade ljude koji su imali priliku da čuju nešto o ovome, rekla nam je Marijana Minov, prošlogodišnja učesnica E4U projekta.

Tuzlanski Univerzitet na ovom projektu predstavljat će timovi sa pravnog i Ekonomskog fakulteta.

  • Cilj projekta je približavanje socio-ekonomskih problema studenata u BiH, po pogledu obrazovanja i zapošljavanja na kojima ćemor aditi, pojasnio je Kenan Gutić, predstavnik tima pravnog fakulteta.

Info dan je održan na Ekonomskom fakultetu u Tuzli gdje je sa studentima razgovarao i šef Ddelegacije EU u BiH, lars Gunnar Wigermark.

  • Za instituciju kao što je naša, ovaj proejkat ima višestruku korist. prva od njih se ogleda u razvoju kritične svijesti naših studenata prema društveno – ekonomskoj realnosti na svim niovima. Kako europskom tako i na regionalnom nivou. Ekonomski fakultet za primaran cilj ima izgradnju i razvoj budućih lidera i pokretača privrednog i ekonomskog razvoja BiH, rekla nam je dekanica Ekonomskog fakulteta, Ermina Smajlović.
  • Mislim da sam se u ove dvije sedmice sastao sa više od hiljadu studenata i bilo je zanimljivo čuti njihova razmišljanja o mogućnostima zapošljavanja ali i o stanju u visokom obrazovanju ali i jesu li zainteresirani ostati u ovoj zemlji? Većina zapravo jeste s tim da im se pruže određene mogućnosti, poslovi i sve ono što će im omogućiti život ovdje, dodao je Wigermark.

Studenti odabrani u timove i njihovi mentori će pohađati trodnevnu radionicu na kojoj će dobiti potrebne informacije o važnosti puta BiH ka EU nakon čega će nastaviti sa radom na svojim prijedlozima kampanja.Najbolji tim će imati priliku da predstavi svoj rad institucijama Europske Unije.

Pročitajte...