EU mijenja politiku prema Balkanu: Nove članice ulaze 2025. godine?!

BRISEL, 9. januara (FENA) – Evropska unije planira obećati da će novi talas proširenja na zapadnom Balkanu biti 2025. godine, ali pod uvjetom da države riješe međusobne razmirice, tvrdi ugledni portal EUobserver pozivajući se na nacrt dokumenta koji, kako ističu, Evropska komisija treba usvojiti 14. februara.

– Naši partneri na zapadnom Balkanu imaju historijsku priliku. Prvi put u historiji perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir – navodi se u strateškom dokumentu, uz pojašnjenje da rok važi za „najbolji scenarij“.

– Uz snažnu političku volju, provođenje reformi i trajnih riješenja sa susjedima, Crna Gora i Srbija mogu biti spremne za članstvo do 2025. godine – navodi se u tekstu dokumenta u koji je ovaj medij imao uvid.

Također, dokument predviđa da bi do tada i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo trebali „napredovati značajno na evropskom putu“ te da „bi pregovori o članstvu trebali biti u poodmakloj fazi“.

Dokument je značajna promjena u pristupu Brisela, a posebno nakon što je čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker još 2014. godine rekao da novog proširenja neće biti u doglednoj budućnosti.

Crna Gora i Srbija su već otvorile pregovore o članstvu, Albanija i Makedonija to očekuju ove godine, dok BiH čeka odobravanje kandidatskog statusa, nakon što dostavi odgovore na upit Evropske komisije. No, dokument upozorava da međusobne razmirice među državama mogu biti prepreka „ambicioznom planu“.

– EU neće i ne može uvoziti bilateralne sukobe. Zato naši partneri na zapadnom Balkanu moraju hitno riješiti sve postojeće sporove – navedeno je.

Za granične sporove EU će predložiti da idu na međunarodnu arbitražu u Hagu, te da se odluke trebaju poštivati. To se posebno odnosi na odnose Beograda i Prištine čija će normalizacija biti ključna za napredak obje zemlje ka članstvu.

Nova Junckerova agenda za Balkan, kako ističe EUobserver, bit će formulirana za vrijeme bugarskog predsjedavanja koje je počelo od nove godine.

Unija će održati samit sa zapadnim Balkanom 18. maja u Sofiji, čime će biti biti obilježeno 15 godina od historijskog samita u Solunu, kada je prvi put otvorena evropska perspektiva za region. Također, EK planira da objavi redovne izvještaje o napretku država u aprilu ove godine, navodi EUobserver.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...