Evropski komesar Oliver Várhelyi danas sa bh. zvaničnicima

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Várhelyi, susrest će se danas s brojnim bh. dužnosnicima.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastat će se danas u Sarajevu sa komesarom Evropske unije za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Planiran je sastanak u zgradi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Zajednički sastanak će biti održan u zgradi Predsjedništva, sa početkom u 10:30 sati.

Predviđeno je i da se Várhelyi sastane i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a tom susretu trebali bi prisustvovati i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Početak sastanka je zakazan za 11:30 sati.

Prema protokolu posjete predviđeno da Várhelyi posjeti Banju Luku gdje bi se trebao sastati s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a tom susretu bi trebao prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Planirano je da sastanak bude održan u zgradi Vlade Republike Srpske, sa početkom u 16:15 sati.

Posjeta evrpskog komesara dolazi u složenom trenutku za BiH kada predstavnici Republike Srpske blokiraju rad državnih institucija još od jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca čime je blokiran i napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...