Evropski parlament: U slučaju otcjepljenja, Katalonija će ostati izvan EU-a

– Potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans je na sjednici Evropskog parlamenta, na kojoj se raspravljalo o referendumu u Kataloniji, izjavio da je organiziranjem referenduma katalonska vlada, kako je rekao, “zanemarila” zakone, napominjući da je dužnost svake vlade podržavati vladavinu prava

STRASBOURG (AA) – Potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timmermans je na sjednici Evropskog parlamenta (EP), na kojoj se raspravljalo o referendumu u Kataloniji, izjavio da je organiziranjem referenduma katalonska vlada, kako je rekao, “zanemarila” zakone, napominjući da je dužnost svake vlade podržavati vladavinu prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponovio je stav Evropske komisije da, prema španskom ustavu, glasanje u Kataloniji nije bilo, kako je kazao, “niti pravno, a niti zakonito”.

“Postoji konsenzus da je regionalna vlada Katalonije, organizirajući referendum prošle sedmice, odlučila zanemariti zakon. Ustavni sud je suspendovao tu odluku, ali to ništa ne mijenja i na kraju smo ipak vidjeli vrlo žalosne prizore”, kazao je Timmermans.

Naglasio je i kako se u politici nasiljem nikada ništa ne može riješiti i promijeniti.

“Nasilje u politici nikada nije odgovor, ono ništa ne rješava, a Evropa to zna bolje nego bilo ko drugi. Međutim, naravno da je dužnost svake vlade podržavati i održavati vladavinu prava i to ponekada zahtijeva proporcionalnu upotrebu sile”, rekao je Timmermans.

Istakao je da su zemlje EU-a svoja društva uredili na principima demokratije, poštivanja vladavine prava i ljudskih prava.

“Jedan princip ne isključuje drugi, ne može se jedno koristiti protiv drugog. Ako oslabite jedan stub onda će i drugi pasti”, poručio je potpredsjednik Evropske komisije.

Napomenuo je kako je stoga najvažnije poštovati vladavinu prava u svakoj zemlji.

“Ako nam zakon ne daje ono što trebamo, možemo mu se usprotiviti i raditi na njegovom mijenjanju, ali ga ne možemo ignorisati. Ključno je da se Ustav svake od naših zemalja članica poštuje i to je temelj današnje rasprave”, rekao je Timmermans.

Apelovao je na sve strane u Španiji da prestanu sa sukobima i započnu s dijalogom.

“Moć dijaloga i razgovora, a posebno onda kada se strastveno razmimoilazimo u mišljenju, srž je onoga na čemu se temelji naša Unija. Svi kanali komunikacije moraju ostati otvoreni kako bi se iz ove slijepe ulice pronašao adekvatan put u skladu s ustavnim poretkom zemlje”, kazao je Timmermans.

Većina zastupnika Evropskog parlamenta je poručila da Katalonija treba poštovati zakon, te su osudili nasilje.

Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Evropske narodne stranke (EPP), istakao je da samo demokratske institucije mogu mijenjati ustav zemlje, dodajući kako se katalonska vlada ponašala neodgovorno.

“Neodgovorna katalonska vlada želi podijeliti zemlju”, rekao je Weber, te pozvao katalonske vlasti da ne čine jednostrane poteze, naglasivši da bi, u slučaju otcjepljenja, Katalonija ostala izvan Evropske unije i Schengena.

Guy Verhofstadt, predsjednik liberalne političke grupe ALDE, izjavio je da je referendum u Kataloniji neodgovoran postupak.

“Ovo ne predstavlja neodgovornost samo prema EU i Španiji nego i prema samoj Kataloniji. Referendum je nezakonit”, kazao je Verhofstadt, te pozvao sve strane za pregovarački stol kako bi riješili međusobne probleme.

Gianni Pittella, vođa socijaldemokrata u EP-u, također je pozvao katalonske vlasti da ne posežu za jednostranim potezima.

“Molim vas, ne proglašavajte jednostrano nezavisnost Katalonije. To će izazvati daljnju eskalaciju. Uložite svaki napor u dijalog”, rekao je Pittella.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...