Farmeri ovčari zaslužuju veću brigu organa vlasti na svim nivoima

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović upriličila je danas sastanak sa članovima Upravnog odbora i predsjednikom Saveza – zajednicom farmera ovčara Federacije Bosne i Hercegovine Nusretom Avdibegovićem.

Avdibegović i članovi Upravnog odbora su Mahmutbegović upoznali s problemima s kojima se farmeri ovčari suočavaju i koji se, prije svega ogledaju u neisplaćenim poticajima za 2017. godinu kao i neadekvatnim i neprimjenljivim rješenjima nametnutim Pravilnikom i uputstvom o isplati poticaja.

Istaknuta je neophodnost veće brige Ministarstva i društvene zajednice u cjelini prema farmerima ovčarima koji okupljaju velik i značajan broj ljudi opredjeljenih da se stočarstvom bave na častan i pošten način.

– Mogućnost malverzacija i zloupotreba poticaja mora biti sveden na minimum jer su upravo poticaji, kontinuirano unapređenje sistemskih rješenja i veća društvena osjetljivost prema farmerima ovčarima jedan od osnovnih mehanizama očuvanja i daljnjeg razvijanja ovog izuzetno važnog aspekta stočarstva i ujedno stvaranja ambijenta i preduslova da veliki broj naših građana pošteno živi od plodova svog rada – istakla je Mahmutbegović.

Avdibegović je podvukao da se „mora osigurati kontinuirana isplata poticaja kao i otkloniti niz nepravilnosti i nelogičnosti u sistemu isplate/naplate koje farmere ovčare stavljaju u izuzetno tešku situaciju i dovode u pitanje njihov pošten rad, uložen trud i, na kraju egzistencijalno ugrožavaju veliki broj građana Bosne i Hercegovine“.

Zaključeno je da se zajednički poduzme niz vrlo konkretnih mjera koje bi trebale da otklone zastoje u finansijskim isplatama, rezultiraju izmjenama i dopunama rješenja koja ne prate stvarne potrebe farmera i predstavljaju odraz prijašnjih, vrlo problematičnih rješenja sa nizom mogućnosti za malverzacije kao i da se pristupi preispitivanju određenih mjera općinskih i kantonalnih organa vlasti koje ukazuju na određene oblike pritiska temeljene na etničkim kriterijima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

Pročitajte...