FBiH: Covid-19 uvršten na Listu profesionalnih bolesti

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uvrstio je Covid-19 na Listu profesionalnih bolesti s ciljem veće zaštite zdravstvenih radnika, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Kako je saopćeno, s obzirom na to da je za vrijeme pandemije korona virusa u Federaciji BiH više od dvije stotine zdravstvenih radnika inficirano ovim virusom, a njih čak osamdeset je u nekoj vrsti izolacije, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostavili su Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike inicijativu za svrstavanje Covid-19 oboljenja izazvanog SARS-CoV-2 na ovu listu.

Profesionalnim se smatraju one bolesti koje su prouzrokovane dužim štetnim neposrednim djelovanjem u procesu rada ili radnoj sredini, kao što su poslovi gdje su radnici izloženi hemijskim, fizičkim ili biološkim uticajima.

Stav Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je da se u slučaju infekcije zdravstvenog radnika koronavirusom može govoriti o profesionalnoj bolesti, uzimajući u obzir činjenicu da su oni zbog svog posla izloženi različitim opasnostima, a u konkretnom slučaju ovim virusom.

Nakon provedene procedure, federalni ministar donio je neophodne dopune ovog pravilnika i dostavio ih na objavu u Službene novine FBiH.

Ova dopuna Pravilnika podrazumijeva da će radnici u zdravstvu ubuduće imati puno veću zaštitu i beneficije s obzirom na okolnosti i opasnosti kojima se, zbog pandemije korona virusa, svakodnevno herojski izlažu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.