18 C
Tuzla,BA
Četvrtak, 23 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program FBiH: Danas preporuke o pomoći zdravstvu i ograničenju kretanja

FBiH: Danas preporuke o pomoći zdravstvu i ograničenju kretanja

Premijer FBiH Fadil Novalić će danas Vladi FBiH uputiti na usvajanje preporuke o pomoći zdravstvu i usklađenim mjerama u ograničenju kretanja roba i ljudi, kako bi se spriječilo povećanje širenja zaraze koronavirusom.

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića,dopremijera Jelke Milićević i Veska Drljače s kantonalnim premijerima, koji su usaglasili mjere u borbi protiv koronavirusa.

U FBiH su zbog povećanja broja oboljelih u svim kantonima pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima.

Dogovoreno je da se na nivou Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog „prelijevanja ljudi iz kantona u kanton“ što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima.

Među preporukama ne treba očekivati potpuni „lockdownu“, jer se većina premijera složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika.