Fed Cup: BiH izborila opstanak u Grupi II Euro-afričke zone

Pobjedom protiv Egipta 2:1, ženska teniska reprezentacija BiH uspjela je da izbori opstanak u Grupi II Euro-afričke zone Fed Cupa.

U prvom singl meču Nefisa Berberović je pobijedila Lamis Alhussein Abdel Aziz sa 6:4, 6:3.  

Drugi meč prekinut je nakon samo 13 minuta i dva odigrana gema jer naša najbolje rangirana teniserka Dea Herdželaš zbog povrede ramena nije mogla da nastavi, te je meč predala egipatskoj igračici Sandri Samir.  

Trener Emir Jesenković morao je mijenjati i prvobitnu odluku za dubl, te je Anita Husarić zamijenila Deu Herdželaš i sa Jelenom Simić odigrala odlučujući meč protiv Sandre Samir i Rane Sherif Ahmed. U meču koji je trajao dva sata i 21 minut, prvi set pripao je Egipćankama 6:3, dok su u drugom setu naše teniserke bile bolje sa 7:5. U trećem setu bh. par je potpuno slomio otpor egipatskih teniserki i slavio sa 6:2 za konačnih 2:1.

Time je osiguran nastup naše selekecije u Grupi II naredne godine kada će naše djevojke pokušati ponovo da dođu do Grupe I u kojoj su se takmičile 2017.godine.

Turnir Grupe II počeo je u srijedu u Atini, gdje se sedam selekcija takmičilo u dvije podgrupe. Naše teniserke odigrale su tri susreta – prvog dana su izgubile od Luksemburga 2:1, a istim rezulatom je završen i susret protiv Izraelki narednog dana. Jučer su naše djevojke sa 3:0 savladale Norvešku.