Federacija ponovo proglasila epidemiju zbog koronavirusa

Federalno ministarstvo zdravstva ponovo je proglasilo epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena danas u Službenim novinama FBiH.

“Za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti Covid-19 preuzimaju se sljedeće mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti- vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji FBiH i provođenje mjera u vezi s vršenjem tog nadzora; karanten; osiguranje potrebnih rezervi vakcina, kada vakcine budu dostupne, imunizacijastanovništva kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada FBiH”, navodi se u drugoj tački naredbe.

Ova naredba stupa na snagu na dan objalvjivanaj u Službenim novinama FBiH, odnosno od dana, 17. jula.

Kako je ranije za N1 rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Gorna Čerkez, proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog budžeta u slučaju potrebe.

Ranije je data saglasnost Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu da proglase stanje epidemije, ali oni to do sada nisu učinili.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 2. jula usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Pročitajte...