Ramić: Sačuvajmo maternji jezik olovkom i znanjem

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, istakao je važnost obrazovanja i istrajnosti u sticanju znanja kod novih generacija.

Posebno je naglasio izazove sa kojima se suočavaju roditelji u bošnjačkim povratničkim zajednicama u entitetu Republika Srpska, poručujući da je najvažnije da svoju djecu ohrabre na učenje i obrazovanje, te da je to njihov najbolji doprinos borbi za ravnopravnost bosanskog jezika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

– Maternji jezik je jedno od najvećih pitanja i problema sa kojima se suočava povratnička zajednica. Čovjeka najviše zaboli kada vidi da se sistemska diskriminacija koju provode vlasti RS-a primjenjuje i na njegovom djetetu. Ta borba će trajati, zakon i Ustav je na strani naše borbe. Do pomaka na tom polju, mi ne smijemo odustajati. Trebamo raditi ono što možemo da svoju djecu obrazujemo, da budu najbolja u svojim razredima i školama. Nikada ne smijemo dozvoliti da politike koje su vođene idejama diskriminacije i isključivanja skrenu našu djecu sa puta školovanja i učenja, jer je to – na kraju dana, zapravo i njihov glavni cilj – poručio je Ramić.

– Ja pripadam generaciji koja je učila srpskohrvatski jezik, nije me to učinilo ni manjim Bošnjakom, ni manjim Bosancem. U tom pravcu trebamo razmišljati, diskriminacija nikada ne uspije ukoliko na nju ne pristanete. Pored povratničkih zajednica, taj problem je prisutan i širom naše dijaspore – istakao je Ramić.

Vidim, navodi dalje Ramić, da su naši ljudi kroz dopunske škole i džemate organizovani kako bi sačuvali bosanski jezik.

– Snaženjem uticaja međunarodne zajednice, u vremenu koje dolazi, diskriminatorne prakse poput ove će morati prestati. Sačuvajmo bosanski jezik olovkom i znanjem. Dragi đaci širom naše zemlje, želim da vam današnji Dan bude prilika da sa vašim roditeljima razgovarate o važnosti maternjeg jezika. On je taj po kojem, širom svijeta, jedni druge prepoznajemo. Maternji jezik je više od slova i govora, on je ideja i vrijednost koju čuvamo od generacija koje su bile prije nas za generacije koje će doći poslije nas – zaključio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Pročitajte...