Federalni zavod za zapošljavanje počeo anketiranje poslodavaca na području cijele Federacija

Najmanje 1.200 poslodavaca malih, srednjih i velikih preduzeća u FBiH  bit će anketirano anonimno. Riječ je o  ključnim djelatnostima koji imaju pet i više zaposlenih. Cijeli proces odvija se kroz projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“, koji financira Europska unija. Trajat će  2. godine , a  izdvojeno je milion i dvadesetosam hiljada KM. Anketiranje  provode predstavnici službi za zapošljavanje koji su stručno obučeni.

“Cilj anketiranja jeste utvrditi stvarno stanje odnosno stvarne potrebe poslodavaca za radnom snagom za kojim progilima ili zanimanjima imaju potrebu, ali i s druge strane kakve je posljedice kod pojedinih poslodavaca ostalih pandemija covid-19.  I takođe utvrdit će se da li neki poslodavac mogu pružiti praksu učenicima završnih razreda srednjih škola”.

Pitanja iz upitnika odnose se uglavnom na sagledavanje potreba poslodavaca za radnom snagom, najtraženijim zanimanjima i eventualnim viškovima radne snage, suočavanje s posljedicama pandemije korona virusa, otežavajuće okolnosti u pronalasku radnika.

ta anketa će sigurno polučiti određene rezultate koji bi trebali imati koristi privrednici Tuzlanskog kantona iz jednog prostog razloga snimit ćemo potrebe na tržištu rada u smislu da znat ćemo koji su to kadrovi koji nam nedostaju to može biti dobro i za upisnu politiku za narednu godinu školsku, i da možemo da vidimo šta je to što nam treba od radnika u privredi koji su to kadrovi koji nam nedostaju”.

Predsjednik kantonalne privredne komore smatra da će privrednici učešćem u ovoj anketi dati veliki doprinos. Dobiveni rezultati ankete će poslužiti za unapređenje aktivnosti, projekata, usluga i suradnje javnih službi za zapošljavanje sa poslodavcima.Iz službi za zapošljavanje pozivaju poslodavce da se odazovu anketiranju i sudjeluju u istraživanju

Pročitajte...