Projekt sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih osoba počinje krajem februara

Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji sa kantonalnim službama u FBiH realizovat će projekt sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih osoba. Za ovu namjenu izdvojena su 23 milona KM, a prvi javni poziv biće rapisan najkasnije početkom marta.  Tuzlanski kanton dobio je nešto više od 4 miliona KM,  a program će obuhvatiti osobe životne dobi do 35 godina sa radnim iskustvom, osobe starije od 40 godina i dugotrajno nezaposlene osobe koje su na evidenciji nezaposlenih, a prijavljeni su 12 mjeseci i više. Pravo na zapošljavanje imaju  i osobe nižih kvalifikacija, kao i one bez, ali  i demobilisani borci. Programom je planirano zapošljavanje 7 hiljada ljudi u Federaciji BiH.

Autor: Dino Dropić

Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2021. godinu. To je bio uslov za nesmetanu realizaciju brojnih projekata. U saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje u FBiH, težište će biti na sufinansiranju zapošljavanja nezaposlenih osoba. Za ovu namjenu izdvojeno je 23 miliona KM, a programom će biti zaposleno 7 hiljada nezaposlenih osoba. Novčana sredstva se raspoređuju po kantonalnim službama za zapošljavanje u FBiH, u zavisnosti od broja nezaposlenih osoba koje su na evidencijama službi.

 “Tuzlanski kanton evo nažalost prednjači po broju nezaposlenih krajem 2020. godine. Taj broj je iznosio 76 hiljada 278 nezaposlenih, pa je tako Tuzlanski kanton dobio najveći dio sredstava po ovom programu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Tako da je planirano za TK da se izdvoji 4 miliona 519 hiljada KM koji će se raspoređivati po svim mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje kada je u pitanju sufinansiranje zapošljavanja. Ovim programom biće obuhvaćene različite kategorije nezaposlenih osoba, a  to su mladi, to su žene, to su osobe dobi do 35 godina sa radnim iskustvom, osobe preko 40 osoba, dugotrajno nezaposlene osobe koje su na evidenciji nezaposlenih a prijavljeni su 12 mjeseci i više, zatim osobe nižih kvalifikacija, osobe bez kvalifikacija i demobilisani borci”, rekla je Edina Isaković direktorica Službe za zapošljavanje TK.

U odnosu na prethodnu godinu novčana sredstva za ovu namjenu znatno su umanjena. Glavni razlog za to je pandemija koronavirusa, koja je doprinijela povećanju broja nezaposlenih osoba, ali i korisnika koji primaju novčanu egzistencijalnu naknadu. Prvi javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba bit će raspisan najkasnije početkom idućeg mjeseca.

 “Ono što bi istakla jeste da je programom sufinansiranja predviđeno sufinansiranje troškova doprinosa poslodavcima. Zavod  poslodavcu po dostavljenom pravdanju refundira određeni iznos koji je definisan naravno svakom mjerom zasebno. Prvi javni poziv trebao bi biti raspisan krajem februara, najkasnije početkom marta ove godine. U planu je da se tokom godine raspiše još jedan javni poziv međutim zavisi od raspoloživih sredstava”, istakla je Isaković.

To prvenstveno zavisi od broja korisnika egzistencijalne novčane naknade. Zavod uvijek mora imati rezervisana novčana sredstva za tu namjenu, ukoliko dođe do povećanja osoba na evidencijama službi, kako novčana egzistencijalna naknada ni u jednom momentu u Federaciji i Tuzlanskom katnonu ne bi bila upitna. Služba za zapošljavanje TK samo u decembru prošle godine u ovu je svrhu utrošila milion i 700 hiljada KM, što je za milion maraka više u odnosu na isti period 2019. godine.

Pročitajte...