Federalno ministarstvo raseljenih: Obnavlja se pet kuća za hrvatske povratnike u Ravnom

U prostorijama Općine Ravno potpisani su ugovori između predstavnika Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, općinskih vlasti i pet povratničkih porodica kojima će biti izgrađene kuće u Ravnom.

 “Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi izgradnju ovih kuća sredstvima Saudijskog fonda za razvoj (SDF). Riječ je o izuzetno značajnom projektu, kroz koji rješavamo stambeno pitanje povratnika širom zemlje; od Foče gdje smo nedavno potpisali ugovore za 25 kuća namijenjenih povratnicima, preko Dervente gdje će se graditi deset kuća, pa evo do Ravnog. Naš strateški cilj je osiguranje krova nad glavom za povratnike, kako bismo što više resursa usmjeravali u zapošljavanje i obrazovanje”, kazao je ovim povodom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

 Među korisnicima, kojima će biti kroz ovaj projekat biti riješeno stambeno pitanje, nalazi se i Tomislav Batina iz Trebinje, sela koje pripada području općine Ravno.

 “Živim sa suprugom i četvero djece. Kad smo se prijavili na poziv Federalnog ministarstva imali smo troje djece, sada imamo četvero a nadamo se uskoro i petom. Jedna smo od rijetkih obitelji sa djecom na ovom području, a nemamo svoj krov nad glavom. Ova donacija nam znači vjetar u leđa i nadu da možemo ostati živjeti na ovom području”, kazao je Batina.

Pročitajte...