Fejzić: Svi smo dužni da se sjećamo nevino ubijenih žrtava

Organizacioni odbor za obilježavanje 26.godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici poziva preživjele žrtve rata da dođu u što većem broju kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama 12. aprila 1993. godine.

– Stradanje Bošnjaka je počelo prije 1995. godine. Navršava se 26. godišnjica od stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici. Dvanaestog aprila 1993. godine ispaljene su četiri granate srpske vojske koje su na mjestu ubile 74 osobe i ranile više 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina podlegla na putu do bolnice i u samoj bolnici tokom ukazivanja pomoći. Svi smo dužni da se sjećamo naših najmilijih koji su nevino ubijeni – kazao je Feni zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Za sutra u 10.30 minuta je planiran doček delegacija koja će posjetiti Memorijalni centar Potočari i odati počast žrtvama genocida. Program obilježavanja počet će intoniranjem himne BiH, a zatim učenje Fatiha za sve nevino ubijene žrtve. Nakon toga će biti održan historijski čas i položeno cvijeće na spomen ploču.

Za ubistvo bošnjačkih civila još niko nije odgovarao.

(RTVTK/FENA) M.B.