Festival: Njegovati suradnju BiH i Japana ‘kao što se njeguje cvijet trešnje’

Festival „Sakura Matsuri“, posvećen japanskoj trešnji, nacionalnom simbolu Japana, obilježen je u Sarajevu, gradu kojem ta zemlja donira sadnice ovog drveća godinama, u znak mira i prijateljstva.

Time se ovog aprila, u obilježavanju jedinstvenog događaja iz hiljadugodišnje japanske tradicije – promatranju trešnjinog cvata (hanami), gradovima Evrope i svijeta  pridružila i prijestonica Bosne i Hercegovine, s ciljem razmjene bosanskohercegovačke i japanske kulture i tradicije.

‘Hanami’ doslovno znači ‘gledati cvijeće’ i u Japanu se tradicionalno obilježava izletom ispod trešnjinih stabala u gradskim parkovima, u društvu članova porodice, prijatelja, kolega s posla i drugih bliskih ljudi.

Ova tradicija, u kalendarskom trenu kad cvjeta trešnja, proslavlja dolazak proljeća, nove početke, ljepotu života. U Japanu, to je vrijeme da čovjek uspori tempo, obnovi kontakt sa sobom i drugima i razmisli o životu, kao i o smrti, na primjeru trešnjinog behara čiji je životni ciklus kratak, ali prepun ljepote i gracioznosti. Hanami se praktikuje od vremena prije samuraja i proniče u suštinu filozofije iza životnog ciklusa trešnjinog cvata. Prilika je za osvrt na dotadašnji život pojedinca i smrti bliskih ljudi, za razmišljanje o sposobnosti preporoda duše kroz oprost i refleksiju kao prvi korak ka novom načinu života u miru.

Obilježavanje današnjeg festivala u Sarajevu organizirali su Gradska uprava, nevladina organizacija Ipil-Ipil no Kai iz Japana i ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Učenicima osnovnih škola iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke podijeljene su nagrade za najbolje likovne radove o miru, koji će biti izloženi u Japanu. O nagradama su odlučili: japanska ambasada, gradonačelnici navedenih gradova, predstavnici humanitarnih i drugih japanskih asocijacija, dnevnih novina i organizacije Ipil-Ipil no Kai.

U parku Hastahana je izveden muzički program učesnika iz Japana i BiH u nacionalnim nošnjama, građani su počašćeni japanskim čajem spravljenim na licu mjesta u egzotičnoj posudi, bosanskom kafom i slasticama.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i Toshiko Ito, predsjednica asocijacije Ipil-Ipil no Kai, uputili su poruke mira, naglasivši da bosanskohercegovačko-japansku suradnju treba i dalje jačati, “njegovati kao što se njeguje cvijet trešnje“, kako je naveo ambasador.

Pročitajte...