FIFA dala podršku UEFA-i: “Klubovi će sigurno snositi posljedice za svoje poteze”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

U švicarskom gradu Montreuxu se održava 45. UEFA-in Kongres, a glavna tema na istom bila je Superliga. Prethodnih dana osnivanje Superlige je glavna tema fudbalske javnosti, a s novim takmičenjem se malo ko slaže. Superligu pokrenulo je 12 najbogatijih klubova u Evropi i cilj je da oni igraju samo protiv najjačih klubova. UEFA je odmah reagovala nakon što je potvrđeno da su pojedini klubovi na čelu s predsjednikom Real Madrida, Florentinom Perezom, odlučili da više neće igrati Ligu prvaka i Evropsku ligu, te su kreirali svoje takmičenje.Zbog toga je UEFA žestoko reagovala i poručila je da će sve klubove koji budu dio Superlige izbaciti iz svojih takmičenja, te da će im biti zabranjeno da igraju u nacionalnim prvenstvima.

Pored toga poručili su da će igračima koji igraju za ove klubove čak biti zabranjeno da igraju za svoje reprezentacije. Po prvi put na ovu temu govorio je i predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, koji je jasno dao do znanja da je protiv ovog takmičenja.

Infantino je pružio podršku UEFA-i i poručio je da će klubovi koji odluče da se pridruže Superligi jednostavno morati da snose posljedice zbog toga.

“FIFA može samo da pokaže da se izuzetno protivimo osnivanju Superlige. To je kao zatvorena radnja i bijeg od trenutnih institucija, liga, asocijacija, UEFA-e i FIFA-e”, rekao je Infantino.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno