6.9 C
Tuzla,BA
Srijeda, 22 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Film “Nomadland” osvojio najviše nagrada BAFTA, “Quo Vadis, Aida” bio nominovan u...

Film “Nomadland” osvojio najviše nagrada BAFTA, “Quo Vadis, Aida” bio nominovan u dvije kategorije

Film “Nomadland” kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije koronavirusa, javile su svjetske agencije.

Ostvarenje je dobilo nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru.

Film bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida”, koji obrađuje događaje u vrijeme genocida u Srebrenici iz perspektive Aide, prevoditeljice UN-a, žene koja u genocidu gubi supruga i dva sina, bio je nominovan za dvije BAFTA nagrade – najbolji strani film i najbolja režija. Nagradu za najbolji strani film dobilo je ostvarenje danskog autora Tomasa Vinterberga “Another Round”.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu kao najbolji glumac za film “The Father” u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

“Nomadland” je u subotu dobio i nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodijeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.