Film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića dobitnik “Vile” 6.TFF-a

“Vila” šestog Tuzla Film Festivala za najbolji dugometražni film jednoglasnom odlukom žirija kojeg su činili Srđan Vukadinović, Jelena Perčin i Srđan Dragojević pripala je filmu “Ustav Republike Hrvatske” reditelja Rajka Grlića.

U ovoj selekciji za nagradu nalazilo se još pet filmova „Žaba“, „Stado“, „Mrtve ribe“, Muškarci ne plaču“ i dugometražni film za djecu „Anka“.

Za najbolji kratki igrani film žiri je odabrao ostvarenje “Iron Story”, iz Makedonije. Isti žiri u sastavu Siniša Udovčić, Irfan Kasumović i Armin Omerović odlučivao je i o najboljem animiranom filmu i internacionalnom filmskom ostvarenju. Odluka je pala na animirano bh ostvarenje naziva „Aždaja“ koji je režirao Ivan Ramadan, a u kategoriji „Future generation shorts films“ najboljim je proglašen film „Revelation-The City Of Haze“ iz Kine.

Od devet selektovanih dokumentarnih filmova, žiri u sastavu Jasna Hadžiselimović, Mehmed Pargan i Mirza Mehmedović, za najbolji dokumentarac odabrali su film  „Scream for me“ Tarika Hodžića“.

Po prvi put, na ovogodišnjem TFF-u dodijeljene su i dvije specijalne nagrade. “Vila” TFF-a za producenta dodijeljena je Slavenu Knezoviću, a za poseban doprinos u razvoju bh kinematografije nagrađen je Adnan Čuhara.

Nakon svečane dodjele nagrada uslijedila je i projekcija filma „Ptice poput nas“ Faruka Šabanovića, kojim je zatvoren ovogodišnji Tuzla Film Festival.

U okviru 6. Tuzla Film Festivala – južnoslavenskog filma, prikazano je 95 filmova raspoređenih u pet kategorija: kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugometražni, te kratki igrani film u okviru internacionalnih filmskih ostvarenja.

Festival je i ove godine okupio blizu 150 gostiju, a pored filmova obilovao je i drugim aktivnostima kao što su radionice sa profesionalcima iz oblasti filmske industrije.

 

 

 

Pročitajte...