FINra i Spin donirali opremu školi u Lukavcu

Mješovita srednja Ekonomsko-hemijska škola u Lukavcu dobila je danas vrijednu donaciju. Računarsku opremu i računovodstvene softvere za praktičnu nastavu učenika ekonomske struke donirali su Visoka škola FINra iz Tuzle i tuzlanska firma Spin. U Školi je upriličeno svečano uručenje ove opreme.

piše Azra Mešić

Od 400 učenika koliko pohađa Ekonomsko-hemijsku školu u Lukavcu, njih 250 izučava stručne predmete ekonomske struke.

– Imamo jako važne predmete u sklopu smijera ekonomski tehničari, a sve se to radi na računaru. Mi ih dosad nismo imali ili nisu bili u dobroj funkciji, kaže za RTVTK Amina Žunić, učenica Mješovite srednje ekonomsko-hemijske škole, Lukavac.

Novih pet računara dobili su su od menadžmenta Visoke škole FINra, a licencirani softver donirala je jedna od najuspješnijih kompanija za programiranje kod nas, Spin.

– Tu posebno ističem programe za vođenje poslovnih knjiga, PDV poslovanje, blagajničko poslovanje, finansijske izvještaje i posebno programe za izradu poreznih prijava koji će biti korisni za prenos znanja učenicima ove škole, naglasio je ovom prilikom doc.dr. Ismet Kalić, direktor Visoke škole FINra.

Od danas će učenici ove škole imati priliku učiti i softversko vođenje knjiga za obrtnike, evidenciju potraživanja i obaveza i mnogo drugih praktičnih iz područja ekonomske nauke.

– Treba pratiti adekvatan nivo nastave, a u ovom slučaju kroz praktičnu primjenu softverskih dostignuća, povezano sa znanjima iz računovodstva i finansija. To je jedini pravi alat u rukama naših učenika koji će im omogućiti da se za svoju budućnost pobrinu sami, kaže Amir Mosorović, izvršni direktor kompanije Spin, Tuzla

Visoka škola FINra sa partnerima organizirat će slične aktivnosti i u drugim školama. Računare sa pratećim softverima mogu očekivati i učenici ekonomskih škola u Banovićima, Srebreniku, Gračanici i Kalesiji.

Pročitajte...