Formirana interventna služba spašavanja u TK

S A O P Š T E NJ E  Z A  J A V N O S T

Poštovani građani, ovim putem vas obavještavamo da je u mjesecu Oktobru formirano UG “Interventna služba spašavanja” na nivou Tuzlanskog kantona sa sjedištem u Živinicama ( u daljem tekstu ISS). Povod za osnivanje ISS-a prethodi iz pandemije COVID-19, sve češćih poplava koje su se dogodile na području Tuzlanskog kantona posljednjih godina, nesreće u planinskim predjelima planine Konjuh i potraga za nestankom  građana.

Misija ISS je da kontinuirano obavlja i unapređuje djelatnosti potrage i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na svim nepristupačnim mjestima i terenima, a naročito na planinama, stijenama, speleološkim objektima, urbanim  područjima, vodama i rjekama, kao i u svim vremenskim prilikama i situacijama, kada prilikom spašavanja treba primijeniti posebna stručna znanja i upotrijebiti opremu za spašavanje, te da kontinuirano ukazuje i upozorava ljudsko društvo na probleme u ovoj oblasti.

Organizacijska struktura službe sastoji se od Operativnog centra i Operativnih snaga  koje se sastoje od:

1.Tim za spašavanje na vodi i pod vodom

2.Tim za gorska spašavanja

3.Tim za alpinizam

Cilj je da se oforme Operativne snage  za spašavanje u narednim mjesecima, a zatim sprovede stručno specijalistička obuka članova koji će biti akreditovani za spašavanje.

ISS, Živinice je ostvario saradnju sa Fakultetom  za Tjelesni odgoj i sport Tuzla, Planinarskim društvom “Drenik” Živinice i Centrom za potragu i spašavanje na vodama, Banja Luka koji je ujedno prvi certificirani  provajder  trening centar  u BIH, svjetske organizacije za potragu i spašavanje “Rescue 3 International”.

U narednom periodu bit će raspisan Javni konkurs za prijem novih članova i realizovat će se osnovni paket obuke u pružanju prve pomoći, navigacija i orjentacija u prirodi i radio komunikacija.

Služba je dala podršku humanitarnoj akciji ZAJEDNO ZA EDVINA MUJKIĆA kroz promotivni Roll up banner sa Edvinovom životnom pričom i računima na koji se može uplatiti novac za liječenje. Promotivni materijal će biti postavljen na različite lokacije u gradu Živinice.

Detaljne informacije možete pronaći na web stranici  www.isszivinice.ba , facebook stranici https://www.facebook.com/ISSZIVINICE

Predsjednik ISS Živinice

Magistar Tjelesnog odgoja i sporta

Faruk Gazdić

Pročitajte...