Fudbal: Engleski klubovi se povlače iz Superlige

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United i Liverpool objavili su u utorak kasno navečer da se povlače iz Superlige.

Vijest je stigla nakon završetka sastanka 12 čelnika novog takmičenja koji je sazvan nakon što je Manchester City prvi nešto ranije objavio da neće sudjelovati u Superligi.

Klubovi su na svojim stranicama objavili kraća ili duža saopštenja, ali niko nije naveo stvarni razlog istupanja iz natjecanja koje je tim klubovima trebalo donijeti milijarde eura zarade.

Ligu i dalje formalno podržava šest preostalih utemeljitelja, a to su Juventus, Inter, Milan, Atletico, Real i Barcelona.

Barca navodno u ugovoru sa Superligom ima klauzulu prema kojoj o njenom učešću moraju odlučiti članovi kluba glasanjem.

Nakon što su Englezi objavili da istupaju, Mundo Deportivo objavio je mogući razlog takve odluke.

“Ovih šest klubova zadalo je kritičan, ali ne i konačan udarac Superligi. Preostali klubovi i dalje stoje iza nje dok su engleski klubovi popustili pod golemim pritiskom javnosti i navijača. No, to nije jedini razlog. Prema našim informacijama, UEFA je odigrala ključnu ulogu. Ne zbog prijetnji nego tako što je Englezima ponudila ogroman novac da napuste Superligu budući da bi njihov izostanak iz Lige prvaka UEFA nanio goleme gubitke. Španski klubovi nisu dobili takvu ponudu budući da njih, a naročito Florentina Pereza, UEFA vidi kao glavne neprijatelje”, piše Mundo i dodaje:

“Real i Barcelona uvjereni su da će ih Superliga spasiti ogromnih finansijskih gubitaka i vjeruju da će uspjeti nagovoriti engleske klubove da im se ipak pridruže”.

Agencije javljaju da Perez trenutno razmatra svojevrsno “remodeliranje” projekta Superlige.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno