Fudbal: FK Radnički Lukavac utakmicom sa Čelikom počinje obilježanje 100.godina postojanja. Snimak utakmice večeras u programu RTV TK

Fudbalski klub Radnički danas slavi 100 godina postojanja, tradicije i ponosa.Program obilježavanja počinje u 14:00 sati i to svečanim defileom kroz ulice Lukavca, a svoje će sugrađane pozdraviti mališani iz Škole fudbala FK “Radnički”, te ostalih omladinskih selekcija.

Od 15:30 sati najmlađi će na glavnom terenu stadiona Jošik odigrati međusobni duel, kao uvod u susret FK Radnički i gostiju iz Zenice, ekipe Čelika, a koji počinje od 17:30.

Za ovu priliku iz FK Radnički, u prodaju su puštene donatorske karte po cijeni od 5,00 KM (City bar Lukavac), te posebno dizajnirani klubski šalovi po cijeni od 30,00 KM (City bar Lukavac, caffe bar Hollywood). Snimak susreta će biti emitovan u programu RTVTK od 21:00 sati.

Klub je osnovan 18.maja 1921. godine kao Solvay i pod tim imenom je nastupao sve do 1941. godine. Od 1941. godine klub djeluje pod imenom FK Svačić. Usljed ratnih dejstava drugom polovinom 1943. godine klub prestaje sa radom. Odmah po oslobođenju 1945. godine promijenio je ime u Kemičar da bi pod tim imenom nastupao sve do sezone 1952/53 kada mijenja ime u Radnički. 1962. godine Radnički se spaja sa mjesnim klubom FK Rudar iz Lukavac Mjesta ( Zagorje ) i dobija novi naziv FK Lukavac. 1963. godine ponovo se vraća staro ime Radnički koje ovaj klub zadržava punih trideset godina, sve do augusta 1993. godine kada počinje da djeluje kao Fudbalski klub Lukavac i kao što je to bio slučaj i u prošlosti ponovo, 2000. godine mijenja ime u Radnički.

U svoje 82 godine postojanja klub je zabilježio dosta vrijednih i zapaženih rezultata, od kojih ćemo pomenuti: 1953. godine učestvuje u kvalifikacijama za ulazak u viši rang takmičenja, ali bez uspjeha; godinu dana kasnije Radnički je odigrao prvu međunarodnu utakmicu, a gostovala je ekipa iz austrijskog grada Graca, 1955. godine “Radnički” uzvratio gostovanje sportskih prijatelja iz Austrije. U takmičenju 1958/59. sezoni osvaja prvo mjesto u bivšoj Podsaveznoj ligi Tuzla i učestvuje u kvalifikacijama za ulazak u Zonsku ligu i nakon odigranih utakmica postaje uspješan član Zone; 1961. godine u Lukavcu je gostovala nogometna reprezentacija Alžira; 1976/77. Fudbalsku sezonu fudbaleri Radničkog završili su kao prvaci u Zonskoj ligi Istok, ali u razigravanju za ulazak u Jedinstvenu republičku ligu BiH uspješniji su bili fudbaleri iz Dervente; takmičenje 1981/82. godine, bilo je uspješno za lukavačke plavo-bijele.

Osvajanjem prvog mjesta u Međuopštinskom fudbalskom savezu Tuzla obezbijeđen je plasman u Regionalnu ligu; samo tri sezone u Regionalnoj ligi bile su dovoljne lukavčanima da bi došli do prvog mjesta i prava za razigravanje za ulazak u Jedinstvenu republičku ligu. Ovog puta protivnik je bila Elektrobosna iz Jajca. Prva utakmica u Jajcu je izgubljena rezultatom 0:2, a u Lukavcu i pored oko 10 hiljada navijača Radničkom nije uspjelo da izbori plasman, bilo je 2:1 za plavo-bijele; FK Radnički u sezoni 1987/88. ubjedljivo osvaja prvo mjesto u Republičkoj ligi sjever. Isti rezultat ovaj klub je ponovio dvije godine kasnije, tako da je osvajanjem prvog mjesta postao član Međurepubličke lige sjever. Igrači Radničkog tada su za svoje protivnike imali ekipe koje su sada prvoligaši u SRJ i Hrvatskoj. Takmičeći se u Međurepubličkoj ligi ’91. godine Radnički je bilježio dobre rezultate. Međutim, poznate političke okolnosti u ex-Jugoslaviji odrazile su se i na fudbal, tako da je istupanje klubova iz Slovenije i Hrvatske dovelo do raspada ove lige. Nakon toga formirana je Međurepublička liga Zapad u kojoj takmičenje nastavlja i lukavački klub.

Zbog ratnih dejstava prvenstvo se prekida, a Radnički je tada bio na sedmom mjestu; u ratnim uslovima formirana je liga TPK. Plasmanom u ovoj ligi obezbijeđen je odlazak na Državno prvenstvo u Jablanicu. Pored ekipa Radničkog učestovali su Sarajevo i Vrbanjuša iz Sarajeva, Bosna iz Visokog, Rudar iz Kaknja i Iskra iz Bugojna Na kraju turnira lukavčani su zauzeli treće mjesto; 1995. godine formira se Prva BiH liga, a plasman na drugo mjesto u sezoni 95/96, bio je dovoljan da Radnički postigne najveći uspjeh u svojih 75 godina postojanja; zvanično takmičenje u Prvoj ligi počelo je u sezoni 95/96. Fudbaleri iz Lukavca opravdavaju status prvoligaša. Prvenstvo završavaju kao drugi na tabeli, sa gol razlikom 92:69. U drugoj prvoligaškoj sezoni Radnički također bilježi zapaženi rezultat osvajanjem četvrtog mjesta; na stadionu FK “Radnički” mlada nogometna reprezentacija BiH a i ženska nogometna reprezentacija BiH odigrali svoje međunarodne utakmice. U periodu od 1997. do 2000. godine FK Radnički se takmiči u prvoj nogometnoj ligi. Nakon osnivanja jedinstvene nogometne lige na prostoru federacije, a kasnije i na prostoru cijele države FK Radnički ispada iz Premijer lige i svoje takmičenje nastavlja Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.