Fudbal: Irfan Peljto sudi utakmicu Lige prvaka

Bešiktaš se ove sezone nije proslavio u Ligi prvaka jer još uvijek nema niti jedan osvojen bod, a nakon četiri utakmice imaju očajnu gol razliku 2:12.

Turski prvak će u srijedu dočekati Ajax.

Međutim, ovaj meč na Vodafone Parku će biti u centru pažnje i bh. javnosti, ali ne zbog Miralema Pjanića koji će najvjerovatnije igrati od prve minute.

U centru pažnje nalazi se naš najbolji sudija Irfan Peljto koji je delegiran da sudi utakmicu između Bešiktaša i Ajaxa.

Ovo je prvi put u historiji da jedan sudija iz Bosne i Hercegovine bude glavni arbitar na meču Lige prvaka što je pokazatelj kakav status Peljto ima van granica naše zemlje.

Peljtini pomoćnici u ovom meču će biti Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo, dok je četvrti sudija Miloš Gigović. U VAR sobi će biti italijanski dvojac Marco Guida i Daniele Doveri.

Peljto je prethodnih sezona sudio u Evropskoj ligi gdje je ostavio veoma dobar utisak zbog čega ga je UEFA odlučila nagraditi utakmicom u Ligi prvaka, te se nadamo da će naš sudija ponovo biti na nivou.

Podsjećamo, utakmica između Bešiktaša i Ajaxa igra se u srijedu sa početkom u 18:45 sati.

Peljto je ove sezone sudio 13 mečeva u svim takmičenjima. Sedam puta je sudio mečeve u Premijer ligi, dva puta je bio na terenu na mečevima Evropske lige, te isto toliko puta u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Pored toga Peljto je sudio jedan meč u kvalifikacijama Lige prvaka i jednu internacionalnu prijateljsku utakmicu. Na 13 mečeva pokazao je 69 žutih i pet crvenih kartona.

Treba dodati da je Peljto u Evropskoj ligi sudio ukupno devet mečeva u karijeri, te je ovo prvi put da nastupa u grupnoj fazi najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu – Ligi prvaka.

sportsport/rtvtk

Pročitajte...