Fudbal: Žrijeb grupa za SP će biti obavljen 7. decembra ove godine u Cirihu.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici na stadionu “Bilino polje” u drugom kolu kvalifikacione grupe ”J” za EURO 2020 igra protiv selekcije Grčke. ( Haris Badzic - Anadolu Agency )

Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine već su počele u Africi, Aziji i Južnoj Americi, a evropske će biti održane između marta i novembra iduće godine, dok će žrijeb grupa biti obavljen 7. decembra ove godine u Cirihu.

Izvlačenje će biti virtualno, odnosno bez prisustva predstavnika nacionalnih federacija zbog pandemije korona virusa, objavljeno je iz FIFA-e.

U evropskim kvalifikacijama 55 reprezentacija bit će podijeljeno u pet grupa sa po šest selekcija i pet grupa sa po pet ekipa. U svakoj će grupi ekipe će odigrati po dva meča međusobno. Deset pobjednika grupa kvalificirat će se direktno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.

Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri grupe sa po četiri reprezentacije koje će se boriti za još tri vize za Mundijal 2022, navodi Avaz. Format će biti isti kao i u nedavnom play-offu za Euro, s dva polufinala i finalom u svakoj od tri grupe.

Prije izvlačenja reprezentacije će se podijeliti u šest jakosnih razreda na osnovu plasmana na FIFA-inoj rang listi 26. novembra 2020. godine. Deset najboljih bit će u prvom bubnju, a naš državni tim će – u zavisnosti od rezultata novembarskih utakmica – biti u trećem ili četvrtom šeširu. Trenutno smo pri dnu treće jakosne grupe…

Podsjetimo, naš državni tim 12. novembra na Grbavici igra prijateljsku utakmicu protiv Irana, tri dana kasnije na rasporedu je peto kolo Lige nacija i meč u Amsterdamu protiv Nizozemske, a 15. novembra u Sarajevo dolazi Italija.