Galić: U prvom tromjesečju tri puta veći priliv migranata u BiH u odnosu na isti period prošle godine

– Možemo slobodno kazati da je zabrinjavajuća brojka naročito ako uzmemo statističi pokazatelj da je 2016. zabilježeno samo 155 ilegalnih migranata, 2017. smo u istom periodu, za godinu dana, imali smo 766, a 2018. godine 24.000. I već sada, u prvom tromjesečju ove godine imamo tri puta veći priliv migranata u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

SARAJEVO (AA) – Od početka ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen tri puta veći priliv migranata u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, na ceremoniji obilježavanja Dana i 19. godišnjice Granične policije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imamo troduplu brojku u odnosu na isti period prošle godine. Možemo slobodno kazati da je zabrinjavajuća brojka naročito ako uzmemo statističi pokazatelj da je 2016. zabilježeno samo 155 ilegalnih migranata, 2017. smo u istom periodu, za godinu dana, imali smo 766, a 2018. godine 24.000. I već sada, u prvom tromjesečju ove gdoine imamo tri puta veći priliv migranata u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Galić.

Kako je kazao, neki politički subjekti kažu da Granična policija više kontroliše granicu na zapadu nego na istoku.

“Nije tačno. Sve ono sa čim se susreće policija u regiji, na isti način se to može dovesti u vezu s našom zemljom. I mi odvraćamo migrante prema Srbiji, Crnoj Gori”, izjavio je Galić.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da “nemamo readmisiju sa Hrvatskom u nekom većem obimu, te da je ne možemo prihvatiti”.

“Ta readmisija je u veoma malom obimu. Međutim, mi imamo problem što hrvatska policija dovlači migrante u međuzonu i ostavlja ih tako”, izjavio je Ujić.

Komentarisao je i probleme koji su zabilježeni u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši.

“Juče je bilo narušavanje javnog reda i mira u većem obimu i vršenje krivičnih djela. Koliko znam, povrijeđena su tri policajca, napadnuta, a nastala je i materijalna šteta na policijskim vozilima. Mi smo izolovali 21 lice, stavili ih pod nadzor. Ono što mene čudi jeste da Tužilaštvo uopšte nije reagovalo”, pojasnio je Ujić.

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, poručio je da migranti izvan graničnih prelaza ulaze i izlaze iz BiH.

“Mislim da bi bio dobar način razgovarati na različitim razinama kada su u pitanju ilegalne migracije, i sa istočnim i susjedima sa zapada. Mi radimo ono što je u našoj mogućnosti. Poduzimamo različite aktivnosti i pitanje je da li mi u potpunosti kontrolišemo sve ljude koji su ušli i izlaze iz BiH. Imamo neki okvir”, pojasnio je Krešić.

Jasan odgovor na ilegalne migracije, smatra on, dat će se kroz saradnju svih policijskih agencija.

“Do danas broj ilegalnih ulazaka u BiH je skoro pa duplo veći u odnosu na isti period u prošloj godini. Znači da imamo povećan trend ulaska i da ova ruta, koja je jedna od ruta prema EU, je jako aktivna”, kazao je Krešić.

Mišljenja je da će se tu morati poduzeti državna politika.

Na danas održanoj svečanoj ceremoniji uručena su priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima GPBiH za poseban doprinos u radu.

Pročitajte...