Galić: Upozoravali smo na ovakav scenarij

Suosjećam s građanima i predstavnicima vlasti u Krajini, ali Granična policija (GP) BiH nije odgovorna za stanje s ilegalnim migracijama, kazao je za “Avaz” direktor GPBiH Zoran Galić te je dodao da je prije ove krize upozoravao nadležne na mogućnost ovakvog scenarija.

Naglasio je da GP, prema zakonu, ima obavezu da prihvati sve osobe koje iskažu namjeru da podnesu zahtjev za azil.

– Potrebno je bazirati se na izmjenu postojećih zakona, a ne na državnu agenciju koja je bez ikakve posebne finansijske i druge podrške već duže vrijeme u izvanrednim uvjetima, u saradnji sa pripadnicima Službe za poslove sa strancima, kantonalnim i entitetskim MUP-ovima, držala ilegalne migracije pod kontrolom. Stanje na granici BiH i dalje je složeno -kazao je Galić.

Dodao je da su pojačane mjere više od godinu, a da su najugroženija područja Zvornika, Višegrada, Čajniča, Bijeljine… Ističe da samo na izlazu iz BiH na području Krajine nedostaju 434 policajca te da ih je i prije ove krize nedostajalo najmanje 500.

Galić dodaje da je, kao rezultat pojačanih mjera pripadnika GP u graničnom pojasu i podrške službenika drugih agencija, spriječeno 13.300 ilegalnih prelazaka migranata.

(RTVTK/FENA) F.F.