Galić upozorio na katastrofalne uvjete službenika Granične policije BiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je kako su uvjeti u kojima rade službenici te agencije sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prijelaza, i pritom još jedanput ukazao na manjak službenika za složeno stanje na granici.

Galić je to izjavio prigodom posjeta jedinicama granične policije na istoku i sjeveroistoku BiH koje su, kada je riječ o ulazu u BiH, najviše izložene ilegalnim prelascima.

“Uvjeti u kojima rade službenici Granične policije BiH provodeći pojačane mjere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su mogu slobodno reći sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prijelaza”, kazao je Galić.

Naglasio je kako određen broj službenika iz organizacijskih postrojbi koje su manje opterećene preraspoređen na istočni i sjeveroistočni dio granice i kako imaju ispomoć od 104 pripadnika MUP-a RS-a i 24 Direkcije za koordinaciju policijskih tijela što, kako ističe, ipak nije dovoljno za svakodnevne izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Galić je još jedanput upozorio da su malobrojni za ovako složeno stanje na granici, što predstavlja veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažirani.

“Nedostaje nam 407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadaća, za dvadesetčetverosatno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 posto od službenika koji trenutno rade u GPBiH može obavljati nadzor graničnog pojasa jer ih je 85 posto angažirano na prijelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi”, istaknuo je.

Također je dodao kako su službenici sve nezadovoljniji, kako zbog uvjeta tako i zbog plaća i doprinosa, zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju Graničnu policiju BiH.

Ali, kako kaže, bez obzira na sve probleme policajci pružaju maksimum što je argumentirao podatkom da je samo tijekom proteklog vikenda na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je riječ o broju službenika Galić je kazao da se finalizira konkursna procedura za prijem X klase sa 100 kadeta GPBiH koji će uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru, te da očekuje odluku Vijeća ministara BiH o prijemu nove XI klase sa 150 službenika u činu “policajac” i deset u činu “mlađi inspektor”.

U sklopu posjeta, Galić je zajedno s pomoćnikom za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i suradnicima, uz zelenu obišao i plavu granicu, rijeke Savu i Drinu, koje zbog magistralnih puteva i s jedne i s druge strane imaju veliki broj potencijalnih točaka ilegalnog prelaska granice.

Razgovarali su i o kvaliteti i korištenju postojeće i specijalističkoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka, krijumčarenju ljudi kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala, kao i drugim oblastima njihovog rada, priopćila je Granična policija BiH.