Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o hitnom povlačenju ruske vojske sa Krima

– U rezoluciji se osuđuje ruska okupacija ukrajinskog Krima i Sivastolola te naglašava da Ujedinjene nacije ne priznaju rusku aneksiju te regije

NEW YORK (AA) – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom traži hitno povlačenje ruskih oružanih snaga sa Krima i okončanje okupacije te teritorije Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

O rezoluciji koja ima savjetodavni karakter izjasnile su se 193 članice Generalne skupštine, od kojih su 63 glasale za, 17 protiv, a 62 članice su bile suzdržane.

U rezoluciji se osuđuje ruska okupacija ukrajinskog Krima i Sivastolola, te naglašava da Ujedinjene nacije ne priznaju rusku aneksiju te regije.

“Nasilna okupacija Krima je ilegalna i oprečna međunarodnim pravnim normama“, navodi se u rezoluciji.

Generalna skupština je pozvala sve članice i međunarodne organizacije da podrže napore za što skorije okončanje ruske okupacije ukrajinske teritorije.

“Generalna skupština UN-a duboko je zabrinuta zbog sve intenzivnije ruske militarizacije na Krimu i transfera razvijenog oružja na teritorij krajine, uključujući i avione i rakete sa nuklearnim kapacitetima“, navodi se u rezoluciji.

Generalna skupština je posebno osudila i to što Rusija koristi komplekse ukrajinske vojne industrije koje je okupirala na Krimu, te je izrazila oštro protivljenje i uvođenju obaveznog služenja vojnog roka za mještane te regije.

U rezoluciji se navodi kako je ona savjetodavnog karaktera i kako nedvosmisleno pokazuje stav globalnog javnog mnijenja o pitanju ruske okupacije Krima koja traje od 2014. godine.

Sličnu rezoluciju Generalna skupština UN-a je usvojila i prošle godine.

Pročitajte...