Genijalac bez sluha Salih Salihović ima prvi posao (VIDEO)

piše Azra Mešić

Sjećate li se genijalca, Saliha Salihovića koji posmatrajući gigantske mašine pravi njihove minijaturne replike koje rade sve što i one prave. Ova priča donijela je u Televiziju Tuzlanskog kantona novinarsku nagradu UNICEF-a, priznanje za promoviranje prava i jednakosti i izvještavanje o djeci za primjer. Salih više nije dijete. Nije ni student, šta su priželjkivali najiskreniji od nas. Ovaj momak nije uspio položiti prijemni ispit na Mašinskom fakultetu u Tuzli. Kaže da su ispitna pitanja za njega bila preteška. A možda samo nisu bila prilagođena. Sudbina se zato pobrinula da ga dalje odvede baš na mjesto gdje su mu mašine blizu i da ima priliku raditi na njima. Salih ima prvi posao. Zaposlen je u Rudniku Banovići, na zadnjem konkursu zajedno sa još 270 mladih radnika. Radno mjesto mu je radionica rudničkog površinskog kopa.

– Kad sam tek došao prvi put na posao, puno sam gledao kamione. Pratio ih. Gledao kako radi motor, kako hidraulika, amortizacija, a jednom prilikom sam išao na popravku bagera, kad je pumpa pukla. Gledao kako se to radi, kaže Salih za RTVTK.

Oduševljenje blizinom damper kamiona, ubrzo su zamijenile svakodnevne radne obaveze, cilindri, pumpe, mazalice, magneti, mašinski kolektori za vage…

– U ovoj radionici se rade svi poslovi za održavanje transportnih sistema i punmpi. Sve te poslove mi radimo. Imaju njih dvojica ovih gluhih i oni rade sve poslove s nama. Sve oni poslove koje mi radimo mogu da obavljaju i da nauče od nas, s tim što ovaj straiji već radi 32 godine i vrlo dobro radi. Ovaj sad što je primljen mlađi, on ima šansu da se nauči da bude ko i mi. Vidi se da je pametan. Mlad jest, a može mu se pomoći. Jedino što o treba da shvati je da treba da poštuje starije. On to može i povrditi da ga ja stalno upozoravam – gledaj šta ja radim, pazi. Ne može se za jedan sat sve naučit. Mi njemu pomažemo. Mi smo na usluzi i bez obzira jel neko gluh ili nije, ko god dođe tu mi što znamo i što možemo  – prvo što im kažemo je čuvaj sebe i pazi na sebe i onda krećemo na posao, kaže Salihov kolega Nihad Čolić.

U radionici Salih nije jedini koji ne čuje. Njegovom starijem kolegi Muharemu Brčaninoviću također nedostaje sluh.

– Kad sam vidio da je Salih, novi radnik došao na posao, pomislio sam ‘super’, ja ću mu pomoći da sve nauči. On sve razumije. Brzo uči. Pošto je invalid, gluh, ne može da ide u kop, jer je opasno, ali ovdje sve može, pojašnjava Muharem.

Salih kaže da su mu Muharemovi savjeti, ali i savjeti drugih kolega jednako dragocjeni.

– Moje kolege se trude da me razumiju. Muharem, mi prenese, a oni stalno govore da se pazim, da nosim zaštitnu opremu. Kažu samo gledaj, uči i neće biti problema. Moja škola koju sam pohađao je mašinska tehnička i kako fukncionišu mašine to znam. Ali želim još napredovati, ovdje, kaže Salih.

Ukoliko bude želio nastaviti obrazovanje, kaže tehnički direktor Rudnika Ibrahim Lapandić, menadžment će ga podržati u tome. Površinski kopovi stalno se modernizuju, pa u dogledno vrijeme neka od Salihovih ideja bi mogla dobro doći.

– Salih već ima određeno znanje iz oblasti rudarstva i mašina i njihovog samog sastava, dok može napraviti maketu koja može da funkcioniše sama i da utovara materijal, znači da je on već spreman za poslove na koje je raspoređen. A raspoređen je na poslove bravara na bagerima, pumpnim i transportnim sistemima i on će zasigurno u narednom periodu poslije uhodavanja zasigurno dati doprinos u samom razvoju održavanja rudarske mehanizacije na površinskim kopovima. Njegovo napredovanje je za očekivati. U Rudniku Banovići, sve mašine su pokrivene GPS-om i upravlja se iz jednoga dispečerskog centra. To je ono što pravi razliku između Rudnika Banovići i drugih rudnika. Salih ima i školu i programera gdje će iskazati svoj neki napredak. Možda se i školovati za dalje da bi napredovao u struci u kojoj je i zaposlen, govori za RTVTK direktor Lapandić.

U međuvremenu, Salih nije odustao od svog hobija, izrade replika, a Rudnik ih promovira na svečanostima koje obilježavaju na nivou kompanije. Jedan od njegovih bagera direkor je poklonio vlasniku njemačkog proizvođača terenskih mašina Leiber, a zauzvart je on poslao pravu maketu za Saliha. To mi je prva igračka u životu koju nisam napravio sam, prokomentarisao je ovaj momak, upoređujući period djetinjstva, sa ozbiljnom obavezom kakva je odgovornost za dijelove mašina u radionici.  Kaže da će konačno malo moći da se oduži roditeljima koji su brinuli o njemu, malo više nego o sestri, zbog toga što je gluh.

– Bila je i prva plata i ja sam sretan, kaže Salih za kraj ove priče.

Jedno radno mjesto, a sreća za cijelu porodicu, kažu Salihovići. Prilika da uči, a onda i napreduje na poslu, ohrabrila je ovog momka da se još više trudi i opravda povjerenje koje je dobio. I od ekipe televizije koja ga prati – jedno rudarsko SRETNO.

 

Pročitajte...