Gimnazijalci polažu eksternu maturu. Naredne sedmice još dva testa.

Učenici završnih razreda gimnazija sa područja Tuzlanskog kantona polagali su danas test općeg znanja, eliminatorni dio eksternog maturskog ispita koji je obavezan za sve maturante. Rezultate će Pedagoški zavod imati već sutra ujutru. A maturante naredne sedmice očekuju još dva testiranja iz izbornih predmeta.

novinar Azra Mešić

Ukupno 502 učenika iz 11 gimnazija u Tuzlanskom kantonu je polagalo eksterni maturski test općeg znanja, odgovarajući puna tri sata na sotinu postavljenih pitanja.

– Matura se kao što znate polaže u svim školama u isto vrijeme, isti dan na području Kantona, tako da smo se angažovali predstavnici Pedagoškog zavoda i mi iz Ministarstva kako bi eksterna matura protekla bez ikakvih problema, kaže Fikret Vrtagić, djelatnik Ministarstva obrazovanja i nauke TK koji je ovim povodom početak mature dočekao u tuzlanskoj Gimnaziji “Meša Selimović”.

Pedagoški zavod je s eksternim ocjenjivanjem učenika i počeo u gimnazijama. Ove godine mature su polagali i učenici tehničkih škola, a konačna ocjena sa eksterne mature vrednovat će im se pri upisu na fakultete.

– Evo 14 godina nam je trebalo da sazrije svijest da se u svim srednjim školama uvede eksterno testiranje, da bi ono imalo jednu horizontalu i da bi se moglo primjenjivati pri upisu na fakultet i da bude validno i prema tržištu rada, prokomentarisao je današnje testiranje Hariz Agić, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK, koji radi na provedbi mature svih 14 godina unazad.

O procentu uvažavanja rezultata eksternog testiranja za upis na fakultete, izjasnit će se u posljednjoj sedmici maja senat Univerziteta u Tuzli za svoje studijske odsjeke.

– Postignut je dogovor i sa Pedagoškim zavodom i resornim Ministarstvom i Univerzitetom o načinu bodovanja i bodovima koji će se uzeti u obzir, a kao i svake godine prijemni se očekuje početkom jula, a konkurs da bude raspisan u junu za studijske programe Univerziteta u Tuzli, kaže prof. dr. Nihada Delibegović Džanić, predsjednica Kantonalne maturalne komisije.

Učenici tehničkih škola već su završili polaganje eksterne mature, a ove gimnazijalce naredne sedmice očekuju još dva testiranja iz izbornih predmeta za koje su se spremali. Testiranja će biti raspoređena na utorak i četvrtak.

Pročitajte...