GO SDA: Jedinstvena podrška Izetbegoviću i predstavnicima SDA u institucijama

– Opredijeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu istinski, kao i za razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali to je moguće i mora biti zasnovano isključivo na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja, rekao predsjednik GO SDA Halid Genjac

SARAJEVO (AA) – Na osmoj redovnoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) glavna tema je bio aktuelna politička situacija u BiH. Prema riječima Halida Genjca, predsjednika Glavnog odbora SDA, usvojen je niz zaključaka, a prije svih je izdvojio jedinstvenu i potpunu podršku stavova i politike koju vodi predsjednik stranke Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Genjac je dodao da Glavni odbor, također, podržava aktivnosti Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zatim federalnog premijera Fadila Novalića, te entitetskih potpredsjednika Melike Mahmutbegović (FBiH) i Ramiza salkića (RS).

“Usvojili smo i zaključak kojim pozivamo sve političke stranke koje čine vlast na svim nivoima u BiH da se umjesto opstrukcija i političkih manipulacija okrenu konstruktivnom djelovanju i ispunjavanju obaveza u interesu svih građana BiH. Bilo koja stranka, pa i SBB, može izaći iz parlamentarne većine, ali to podrazumijeva prethodno napuštanje svih pozicija na svim nivoima vlasti koje su na osnovu učešća u parlamentarnoj većini zauzeli. Tek nakon toga se može razgovarati o eventualnim zamjenama“, istakao je Genjac.

Dodao je da stranke koje manje od godinu dana prije izbora zagovaraju izlazak iz vlasti da bi sebi u kampanji priskrbili status opozicije su po ocjeni Glavnog odbora SDA neozbiljne i neodgovorne. Kazao je i da je jedan od zaključaka da se predstavnici SDA u tijelima vlasti maksimalno posvete osiguranju funkcionisanja sistema, penzija, boračko-invalidske i socijalne zaštite, daljem evropskom integrisanju i opštem napretku BiH i u 2018. godini.

Potom je naglasio da Glavni odbor odbacuje i osuđuje orkestrirani napad na Izetbegovića, koji sa izmišljenim povodom provodi dio političara iz Srbije i bh. entiteta RS.

“Opredijeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu istinski, kao i za razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali to je moguće i mora biti zasnovano isključivo na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja“, kaže Genjac.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor je odlučio da ponovo podsjeti Srbiju da ona nije garant Daytonskog mirovnog sporazuma, nego da je Srbija zbog uloge u agresiji na BiH pozvana da potpiše mirovni sporazum i ona je to učinila.

“Srbija tim potpisom nije dobila nikakvo pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. Također, snažno podržavamo političku neovisnost, stručno-profesionalne kriterije i nepristrasnost sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH. Neprihvatljivo je i za svaku osudu da nosioci pravosudnih funkcija podliježu političkim pritiscima, kao što je to bilo u slučaju odluke VSTV-a o preispitivanju ratnih biografija sudija i tužilaca, odluke koju je osudila čitava međunarodna zajednica“, naglasio je Genjac.

Glavni odbor je podržao prijedlog izmjena izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH. Kako je istakao Genjac, prijedlog je zasnovan na poštivanju Ustava Federacije BiH, Konvencije o ljudskim pravima i Pakta o građanskim i političkim pravima.

“Uz te uslove može se provesti presuda Ustavnog suda u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Podržavamo amandman na Ustav Federacije BiH, koji su podnijeli delegati iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda, kojim se omogućava i popuna Kluba Srba do potrebnog broja u tom domu. Smatramo da se popuna delegata u klubovima naroda u Domu naroda može riješiti isključivo promjenom Ustava Federacije BiH“, rekao je Genjac.

Glavni odbor je podržao aktivnosti državne komisije oko utvrđivanja granice sa Republikom Srbijom, te, kaže Genjac, smatraju da razgovori o podjeli vodnog potencijala rijeke Drine trebaju da se zasnivaju na principima na kojima su započeti razgovori republika između kojih je Drina bila granica.

GO je pozdravio i aktivnosti svih zvaničnika SDA u borbi za prava BiH povodom pokušaja izgradnje Pelješkog mosta, jer je neprihvatljivo da se taj objekat gradi na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Također, zaključeno je da je postupak Republike Hrvatske koja je potpisala sporazum o gasovodu za Rafineriju u Bosanskom Brodu sa entitetom RS suprotan međunarodnom pravu i Ustavu BiH, ali i konvencijama na koje se Hrvatska obavezala. Prema Glavnom odboru SDA, Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad sa principima međunarodnog prava prema kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između dvije države.

Genjac je istakao da je zaključeno da je presuda Općinskog suda u Srebrenici u vezi s pravom učenika na bosanski jezik ohrabrujući početak ispravljanja grube nepravde i eliminisanja bošnjačke djece u sistemu obrazovanja u RS-u.

Pročitajte...