Godišnjica 2. Korpusa Armije RBiH: Posjeta Vojnom muzeju 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH u Dubravama

U okviru obilježavanja 29.godišnjice od osnivanja 2. Korpusa Armije RBiH, predstavnici Koordinacije boračkih saveza i udruženja TK i Ministastva za boračka pitanja danas su posjetili vojni muzej 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH koji se nalazi u sklopu vojne kasarne u Dubravama. U Muzeju je prikazan heropjski put formiranja 2. Korpusa, odnosno Armije RBiH i predstavlja spoj operativnog dijela gdje su izloženi eksponati naoružanja, kao i muzejske postavke.
Vojni muzej na Dubravama u potpunosti je posvećen Armiji RBiH, odnosno 2.Korpusu. Raspolaže s bogatom kolekcijom naoružanja, zastava, fotografija i dokumentacione građe. U Muzeju se nalazi više od 450 komada raznog naoružanja, 220 originalnih ratnih zastava komandi i jedinica, više od 30 hiljada digitalnih ratnih fotografija iz perioda od 92 do 95. godine, te bogat fundus dokumentacione građe. Na jednom mjestu je predstavljen ratni put pripadnika 2.Korpusa Armije R BiH.
Namjera 2. pješadijskog puka OS BIH, u čijoj nadležnosti je briga o Muzeju je da ga otvore za javnost. Planiraju preuređenje Muzejskih prostorija, koja se dijeli na unutrašnju i vanjsku postavku. U toku je izrada glavnog projekta, a plan je da obnovljeni Muzej bude otvoren naredne godine na 30-tu godišnjicu formiranja 2. Korpusa Armije RBiH.
Drugi korpus je branio i odbranio najveći komad slobodne teritorije, a linije odbrane su bile duge čak 700 kilometara. Kroz jedinice 2. Korpusa je prošlo 120.000 boraca raspoređenih u 38 brigada.
Centralna manifestacija obilježavanja godišnjice 2. Korpusa ARBiH bit će održana u srijedu, 29.septembra, defileom ratnih veterana i Svečanom akademijom. Bit će upriličena i Izložba Muzeja istočne Bosne, posvećena formiranju 2. Korpusa. Dvadeset deveta godišnjica formiranja 2. korpusa Armije RBiH obilježava se u organizaciji Saveza RVI Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom kantonalne Vlade i Ministarstva za boračka pitanja.